Fisket er begynt...

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

ØVRE EIKER: Et svært drønn for nedover elvebredden. Salutten som markerte starten for det årlige laksefisket var detonert, og fluene lå tett nedover den strie strømmen.

DEL

– Vi skulle stått der borte, utbryter «håvmesteren» med det noe ironiske navnet med tanke på situasjonen, Jon Fiskum, samtidig som han spurter bortover elvebredden med håven over skulderen og peker på plassen han sikter til at fisken burde bli halt opp på land, for å få et komplett Déjà vu.

– Denne gangen skal jeg ikke dette på ræva, smiler Fiskum spøkefullt, mens han løper videre.

Thomas Grøstad er den driftige fiskeren som med hjelp fra «Håvmester Fiskum» hadde dratt en 10,6 kilos laks opp på land året før, og som nå sto og viftet stolt med en laks som ble veid til 10,9 kilo i armene, kun 23 minutter etter start.

– Artig opplevelse dette, sier en svært fornøyd Grøstad, som til stadighet tar seg turen ned til Drammenselva for å fiske laks.

Drømmer seg bort

– Vi drømmer om laksesesongen når vi sitter om vinteren og binder fluer, sier Geir Nyhus, som er leder for Østsiden Jeger- og Fiskerforening, bare minutter før startskuddet for årets laksefiske går.

Laksefiskerne samles om vinteren for å binde fluer, drikke kaffe og fortelle historier om hvem som fikk den største laksen året før, og forunderlig nok legger fisken på seg et par kilo for hver gang historien blir fortalt.

Sosialt miljø

Sportsfisket i Drammenselva har vært organisert siden 1978.

– Jeg har nok fisket her hvert år siden da, sier storfiskeren Bjørn Bjølgerud, som har en personlig rekord på 78 laks i Drammenselva i løpet av en sesong.

– Men en vanlig sesong ligger nok på rundt 40, tilføyer Bjølgerud, for å presisere at han ikke har planer om å slå rekorden.

Artikkeltags