Gå til sidens hovedinnhold

Fascinert av vakre grotter

Artikkelen er over 7 år gammel

– Mestringsfølelsen og naturopplevelsen er drivkraften for meg, sier grottedykker Gjermund Tandberg Semmen.

40-åringen fra Åmot jobber som takstmann. Fritiden bruker han til å jakte på undervannsopplevelser.

Mayaenes hemmeligheter

Ifølge Norsk Grottedykkerforbund, hvor Gjermund er styremedlem, har det vært flere på månen enn i enkelte av grottene.

– Det er alltid moro å ta seg inn steder ingen har sett før og finne nye ting, sier han. Hvor vakker naturen er inne, kan man se på bildene som Tandberg Semmen har tatt på sine turer til Mexico.

– Under siste istid, for 12 000 år siden, var grottene tørre og enkelte trolig bebodde. De var også Mayaindianernes offerplasser. Vi kan finne skjeletter og menneskeskapte ting som krukker, forteller han. Likeledes kan de se helleristninger og fossiler.

– Men det er lite liv der nede. Mest mikroorganismer og småfisk, sier han. Ofte dykker de i 80 meter dype og et par kilometer lange grotter, i en eventyrverden med krystallklart vann og dekorert med vakker dryppstein.

Vannet lager skulpturer

– Mest fascinert er jeg av de vakre steinformasjonene, skapt der vannet har presset seg fram, sier Gjermund. Det siste ser han mye av under grottedykking i Norge.

– Det er flest grotter fra Trøndelag og nordover, og på Nordvestlandet, sier han. Særlig kjent er Plura og Litjågå i Rana kommune. Det er noen få her på Østlandet, slik som Skrimgrotten ved Kongsberg.

– På Øståsen i Modum har jeg oppdaget noen grotter, sier Tandberg Semmen. Han er oppvokst på Nakkerud, men har ikke dykket i de nedlagte nikkelgruvene.

Hobby i 22 år

– De er menneskeskapte og ikke så moro å se. Vet at mange driver med slik dykking, særlig i Sverige, men foreløpig ikke jeg, forteller Gjermund Tandberg Semmen.

Han var 18 år da han begynte å snorkle. Deretter ble det sportsdykkerkurs i Oslo, med grundig utdanning fram til dykkersertifikat. Deretter ble det er sertifikat for grottedykking.

Han anslår at de er rundt 100 i Norge som driver med grottedykking.

Sosialt og spennende

Interessen er større på verdensbasis, særlig i USA, Australia og Frankrike.

– Vi er en vennegjeng som dykker sammen. Det er sosialt. Vi har fine turer. Ofte må vi gå et stykke for å komme fram til grottene. Vi er derfor alle ivrige friluftsmennesker, sier han.

Fascinasjonen for grottedykking er ofte livsvarig.

– De som begynte på 80-tallet, driver fortsatt. I Mexico er eldste grottedykker over 80 år, og det blir stadig flere jenter med, sier Gjermund Tandberg Semmen.

Kommentarer til denne saken