De fleste heter Anne

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

44 ansatte i Modum kommune heter Anne.

DEL

MIDTFYLKET: At de er så mange er ikke tilfeldig. Anne er nemlig Norges, Modums og Midtfylkets mest populære jentenavn. Enigheten om det mest populære guttenavnet er ikke like stor...

En telefon til sentralbordet i Modum kommune ga oss raskt svar på hvor mange ansatte som hadde Anne som fornavn. Det var mange. Enda flere blir det om vi legger til de som har Anne som del av et dobbeltnavn.

Det er med andre ord ingen tvil om hva som er kommunens mest populære navn. Og det er ikke bare moingene som liker navnet Anne. Det samme gjør de i Øvre Eiker, Sigdal og Krødsherad. Alle sammen har Anne som det mest populære navnet. I alle kommunene er også Kari det nest mest populære jentenavnet.

Men når det gjelder menn er det litt mer variasjon. Bjørn er mest populært i Modum og Krødsherad, mens Jan og Ole er de mest brukte navnene i henholdsvis Øvre Eiker og Sigdal.

Navnetoppen

Hvert år kommer den tradisjonelle navnetoppen. Bygdeposten gir deg oversikten over de 30 mest brukte navnene i Øvre Eiker kommune.

Anne er det samme navnet som topper navnelisten for hele landet. I Norge var det 1. januar i år 65 269 kvinner som het Anne, mens Jan er det mest brukte guttenavnet, med over 51 000 personer.

Per er nummer to i Norge, med 42 615 bærere av navnet.

Teller deg også

Jørgen Ouren er ”navnesjef” i Statistisk Sentralbyrå (SSB). Hvert år utarbeider han den tradisjonsrike navnetoppen, som redegjør for hvilke gutte- og pikenavn som er mest populære i landet. Denne gangen har vi bedt ham om å telle med oss alle, ikke bare de nyfødte.

- Det blir jo en helt annen liste dette. Jeg vet ikke om jeg helt ser nytten av disse tallene, men jeg forstår jo at folk vil lete etter seg selv, barna sine og naboen. Navn er jo noe alle har, og som alle har et forhold til, sier han.

Geografiske ulikheter

-Når vi går ned på kommunenivå kan forskjellene bli ganske store. Det blir slik at tilfeldigheter motvirker hverandre, og da får vi mange ulikheter fra sted til sted, sier Ouren.På landsbasis gjelder imidlertid de store talls lov, for å bruke Ourens ord.

-Hvert eneste år opp gjennom tidene har det sittet flere titusener foreldrepar med problemet å finne navn på barnet. Dette gjør de helt uavhengig av hverandre og uten noen form for overordnet koordinering. Det er derfor fascinerende å se hvor lite endringer det er fra det ene året til det neste, sier Ouren.

Mer pop her

På mannelisten i Øvre Eiker er det verdt å merke seg navnet Nils. I Øvre Eiker er navnet på 13. plass, mens det ligger helt nede på 34. plass på Norges-listen. Også Morten er mye mer brukt i Øvre Eiker sammenlignet med resten av landet.

På jentelisten kan vi blant annet lese at Randi, Linda og Tone ser ut til å ha vært mer populære navn i Øvre Eiker enn i resten av kongeriket. For å nevne noen av ulikhetene.

Trender

En del navn som er på moten nå om dagen har vært i vinden også for svært lenge siden. Mange navn kommer igjen med stor tyngde. Men det er også enkelte navn som ligger i dyp ”Tornerose-søvn”. -Særlig jentenavn forsvinner nesten helt når de er i bunnen av bølgen. Det er bare å se på navn som Gerd og Bjørg, sier Ouren.

I Øvre Eiker er det 76 som heter Gerd og 89 som heter Bjørg, men det er nesten ingen som får dette navnet i dag. Et annet godt eksempel er Kjell, som veldig få tar i bruk i dag. Men 133 stykker i Øvre Eiker kommune heter Kjell likevel, og over 31 500 i hele landet.

Disse trekkene går igjen for en hel del navn, både på gutte- og jentesiden.

Artikkeltags