Gå til sidens hovedinnhold

Chat med psykologen

Artikkelen er over 6 år gammel

Kildehuset på Modum Bad har startet chattetjeneste, hvor en av personene du kan snakke med er psykolog Lene Berggraf.

– Vi har prøvd dette ut en periode og mange tar kontakt. Foreløpig holder vi linjene åpne fra klokken 15–17 på torsdager, sier Berggraf.

Hun vet ikke hvem hun chatter med og de i andre enden vet i utgangspunktet heller ikke hvem som svarer.

– Det er helt anonymt, selv om jeg ikke har problemer med å si hva jeg heter hvis noen spør, sier Berggraf.

Rask hjelp

Å kunne chatte med en profesjonell behandler og fagperson er ett av de nyeste skuddene på et Modum Bad-treet, som stadig vokser. Opplegget passer godt inn i kongstanken om at lav terskel og rask innsats, gir god effekt for lettere psykiske plager. Her samarbeider Modum Bad med Modum kommune om prosjektet Rask psykisk helsehjelp for lokalbefolkningen.

– Vi ser at mange har god hjelp av dette. At de kan sette ord på det som de opplever som tungt og vanskelig i livet, sier Berggraf

Noen ganger dukker det opp henvendelser av mer alvorlig karakter, der det er behov for å gå mer i dybden.

– Da oppfordrer vi dem til å søke hjelp for eksempel hos fastlege eller psykolog, men ofte ser vi at det hjelper kun å ha noen å snakke med, sier Berggraf.

Hverdagsslitasje

Mange av dem som tar kontakt via chatten er mennesker som opplever følelsen av å ikke strekke til. At det er for mange arenaer de skal lykkes på, og at de kaver seg ut, i kampen for karriere, et perfekt hjem, vellykket ekteskap, veltrimmet kropp, stor vennekrets og spennende reiser. Mange av dem som henvender seg forteller om dårlig selvbilde og manglende selvtillit.

– Når vi forteller at følelsene de sliter med er nokså normale, og vi forsøker å hjelpe dem til å endre fokus kan det være til stor hjelp. For å lage et bilde: hvis du maler huset ditt og er ferdig med en vegg. Nyt følelsen av det, og ikke fokuser på at det fortsatt gjenstår tre vegger, sier Berggraf.

Akseptere seg selv

Psykologen med doktorgrad tegner et bilde der mange av oss går rundt i den tro at naboen og kollegene er mer lykkelige og har et mer spennende liv enn oss selv.

– Det gjør noe med oss når vi hele tiden føler at vi ikke strekker til. I stedet for å ha skyldfølelse for ikke å trene nok, kan vi heller være fornøyd med oss selv de gangene vi får tid til å trene, sier hun.

Senke skuldrene

Rådet er med andre ord å senke skuldrene litt og akseptere den vi er.

– Mange er opptatt av fasaden, men det å være vellykket for eksempel materielt sett er ikke det samme som å være lykkelig, sier Berggraf som råder oss til å tenke på hva som er viktig for oss selv, og forsøke å være mindre opptatt av det vi tror andre forventer.

– De som er i full jobb kan ikke bruke like mye tid på husarbeid, som det våre hjemmeværende mødre kunne. Mange jeg snakket med opplever en følelse av ikke å strekke til, fordi de har en forventing om å klare begge deler, sier Berggraf.

Kontakt med folket

Hun håper den nye chattetjenesten skal få flere til å ta kontakt. Man finner den ved å gå inn på kildehuset.no og klikke på «chatt med en fagperson».

Ettersom man er helt anonym, håper hun flere som fortsatt føler at disse temaene er tabubelagte kan ta kontakt.

– Vi ser at angst og depresjon også er noe mange ønsker å snakke med oss om, sier psykologen som har arbeidet på Modum Bad i fem år.

Godt nok

Å tenke at noe må være godt nok er en god leveregel. At vi våger å gjøre feil og at vi har en verdi selv om vi gjør feil.

– Generelt sett bekymrer vi oss for mye over for mange ting. Vi må akseptere at livet går litt opp og ned, avslutter Lene Berggraf som oppfordrer folk til å prøve tjenesten som også er helt gratis.

Kommentarer til denne saken