Gå til sidens hovedinnhold

Boligfelt bombardert av steiner

Artikkelen er over 6 år gammel

Beboere i Utrimarkveien frykter for liv og helse når det sprenges på Nedmarken i Geithus. Flere ganger har steiner landet i hagene deres.

I forbindelse med at Modum kommune opparbeider nytt industriområde på Nedmarken, har store og små steiner haglet over naboeiendommene i Utrimark i Geithus.

Slo hull i biltaket

– Den største steinen vi har funnet på eiendommen vår, veide 4,3 kilo, sier Pål Fragåt.

Han forteller at en annen stein slo inn taket på bilen hans, og det ble et stort hull i biltaket.

– Vi tør nesten ikke ha barna våre utendørs, sier samboer Kjersti Hiåsen.

Også andre naboer i området forteller om stein som har sprutet inn på deres eiendommer.

Blitt syke

Siden anleggsarbeidene på Nedmarken startet opp har også naboene vært svært plaget av støy og støv fra anleggsområdet.

De berørte beboerne har flere ganger, overfor kommunen, etterlyst at det må tas prøver av støvet som virvles opp.

– Så langt har ikke dette skjedd og vi frykter for helsa vår. Flere har etter at støvproblemene startet vært plaget av sykdom, sier Hiåsen. Dette bekreftes av flere andre naboer i Utrimarkveien.

– Det er så ille at vi ikke kan tørke tøy utendørs, og husene våre er blitt helt nedstøvet av hvitt støv, sier Solveig Bredesen.

Beboerne forteller at anleggsarbeidene til tider har foregått nesten hele døgnet, slik at de aldri har fått fred. Noe som også tar på helsen deres.

– I et møte i mai tok vi opp problemene med kommunen som er byggherre, men ingen ting har skjedd, sier Fragåt.

– I møtet ble vi lovet tilbakemelding, men det har vi heller ikke fått, sier en oppgitt Karin Spillum.

Som følge av problemene, som naboene mener er til fare for liv og helse, har de kontaktet politiet, arbeidstilsynet og direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, for at de skal se nærmere på saken.

Brudd på regelverket

Kirsten Kleveland hos fylkesmannens miljøvernavdeling, bekrefter at det ikke er gjort støvmålinger i henhold til regelverket, og at de flere ganger har bedt om at det må gjøres støvanalyser, uten at har skjedd.

– Vi har bedt om tilbakemelding fra kommunen, entreprenøren og underentreprenørene, på ansvarsforholdene i forbindelse med utbyggingen, sier hun.

– Uholdbart, slikt skal ikke skje

Teknisk sjef i Modum kommune, Harald Silseth, forteller at det er helt uholdbart at det ved flere anledninger har sprutet steiner inn på naboeiendommene.

– Vi har satt bort arbeidene på Nedmarken til en entreprenør som har ansvaret for at arbeidene blir utført i henhold til regelverket. Det er derfor brudd på kontrakten dersom det ikke har skjedd, sier Silseth.

Det er entreprenør Dag Johan Stensby som har oppdraget med å klargjøre Nedmarken industriområde.

Nulltoleranse

– Vi har nulltoleranse på at stein skal sprute ut av området, og har tatt opp dette med vår underentreprenør som gjør sprengningsarbeidene, for slikt skal ikke skje, sier Stensby til Bygdeposten.

Han forteller at de etter en gjennomgang av rutinene, heretter skal sprenge mindre salver og at områdene hvor det sprenges skal dekkes helt med sprengningsmatter.

Han lover naboene at det ikke skal skje igjen at det spruter stein fra anleggsområdet og inn på deres eiendommer.

Kommentarer til denne saken