- Hvordan får du det til?

- Jeg har mange timer i elva, sier Bjølgerud beskjedent.

Han forteller at han har fisket i Hokksund siden 15. mai. I snitt var han i elva 15-18 timer hver dag frem til 14. juni.

- Jeg startet opp ved tretiden om morgenen, og holdt det gående til svarte natta. Fra 15. til 29. mai fikk jeg kun én fisk, men så løsnet det skikkelig, sier Bjølgerud.

Han måtte for noen år siden slutte å jobbe, etter å ha fått kreft.

- Om jeg ikke fisker, leser jeg om fisk. Jeg må jo få tiden til å gå, forklarer Bjølgerud.

Drømmer om 20 kilo

Lakserekorden i Hokksund i år er en rugg på 20,1 kilo. Den tilhører ikke Bjølgerud, men han har årsbeste på sjøørret med en fisk på 6,3 kilo. Den største laksen Bjølgerud har fått var på 18,8 kilo, men håpet om å passere 20 er til stede.

- Jeg har rekordfiskene mine utstoppet. Laksen på 18,8 og ørreten på 11,2. Men jeg har fortsatt en ledig plass mellom dem her i stua, smiler Bjølgerud.

Han ligger nå i ”hardtrening” til laksefestivalen i Hokksund 5. august, en festival han vant i 1986.

- Det hadde vært skikkelig moro om jeg klarte å bli den første som har vunnet festivalen to ganger, sier storfiskeren.

Han forteller historier som vitner om at det ikke bare er tid og flaks som avgjør om man får mye laks.

- Det er viktig å kjenne elva og vite hvor laksen står. Mange flere burde prøve fiskelykken også litt lenger ned i elva, for her er det mange flotte plasser, helt ned mot Mjøndalen. I år har jeg kun fått en fisk ovenfor brua i Hokksund, sier Bjølgerud.

Røkt delikatesse

Mens vi besøker Bjølgerud hjemme i Vikersund, ringer det på. Årets rekordlaks blir levert ferdigrøkt på døra. Av den 15,8 kilo tunge fisken får han tilbake omlag åtte kilo røkt laks. Bygdeposten kan avsløre at det smakte nydelig.

- Den er fin å fryse ned, og da er det enkelt å tine opp det jeg trenger til middager. Da serverer jeg laksen med eggeomelett, poteter og litt rømme. Det er skikkelig god sommermat, sier Bjølgerud.