– Sondre er verdens raskeste

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Lagkameratene rister på hodet når landslagsferskingen skrur på turboen.

DEL

Det er nemlig verdensklasse på det langrennsløperen Sondre Turvoll Fossli gjør på intervall- og hurtighetstreningene.

– Jeg tror ikke det er noen i verden som tar han på 50–100 meter, sier landslagstrener Steinar Mundal fra Konnerud.

OL-gullvinner og landslagets mest rutinerte sprinter, Ola Vigen Hattestad, er meget imponert over det Hokksund-gutten viser på trening om dagen. 2014/15-sesongen er 21-åringens første på sprintlandslaget.

– Sondre setter standarden når det kommer til hurtighet. Han er ekstremt rask. Jeg blir knust hver gang, men hvis jeg nærmer meg litt så vet jeg at jeg har hatt fremgang, sier Vigen Hattestad til Drammens Tidende.

Han kjenner ikke til noen langrennsløpere som er raskere. Eikværingen ble tidlig klar over spisskompetansen.

Farens lår og biceps

Selv på dårlige dager vant han sprintrenn i norgescupen som junior. Det skal mye trening og en god teknikk til før du går 100 meter klassisk på rundt ti sekunder. 21-åringen har alltid vært av den eksplosive typen. Steinar Mundal har fulgt Turvoll Fosslis utvikling fra nært hold og mener sprinteren i ungdommen var sterk som en bjørn.

– Jeg har arvet de brede hoftene og muskulaturen til faren min (Knut Inge), sier Sondre.

Turvoll Fossli hadde akkurat kommet hjem fra høydesamling i italienske Val Senales da Drammens Tidende besøkte ham hjemme i Hokksund forrige fredag.

Den siste uken har han kombinert trening med kvalitetstid med kjæreste og familie. Det er viktig å utnytte tiden godt på alle arenaer. Snart blir det både hektisk og mer alvorlig.

I dag møtes sprintlandslaget for å trene på snø. Mandag reiser de videre til Beitostølen. Der skal de gjøre de siste forberedelsene før neste helgs tradisjonsrike åpningsrenn på samme sted.

Med flere av de beste sprinterne på startstreken gikk Sondre Turvoll Fossli helt til topps på fjorårets Beito-sprint.

Gled deg til rykket

21-åringen håper han kan gjenta den prestasjonen, men nå som han er fast på landslaget er det viktigst å få en pekepinn på egen form. I motsetning til i fjor vet han allerede nå at han vil få gå mange verdenscuprenn. Det første året på sprintlandslaget handler først og fremst om å kunne levere stabilt i verdenscupen.

Er han en av fire norske sprintere som får delta i VM i Falun i februar, vil det i så fall være en bonus.

Selv om det alltid er vanskelig å vite hvor man står før sesongen er i gang, føler eikværingen oppkjøringen har vist at han kan hevde seg bra mot de andre nordmennene.

Og klarer han å henge på helt inn mot mål.. Ja, da vil det bli utrygt når unggutten setter inn nådestøtet.

– Han har et rykk og en startfart du bare kan drømme om, sier lagkamerat Tomas Northug.

Artikkeltags