Gå til sidens hovedinnhold

Søndag skal han slukke Brann

Artikkelen er over 6 år gammel

Vegard Hansen lever og ånder for tre ting. Det er fotball, Vikersund og Mjøndalen.

I ettermiddag setter Vegard Hansen og resten av Mjøndalen IF seg på flyet til Bergen. Der skal bruntrøyene i morgen kveld spille den første av to avgjørende kvalifiseringskamper mot byens stolthet Brann.

– Det blir spennende og tøffe kamper. Både jeg og alle på og rundt laget gleder oss, sier han når Bygdeposten møter han på stadion i Mjøndalen torsdag denne uken.

Langsiktig plan

For Vegard og hans kompanjong, Kenneth Karlsen, har Mjøndalen vært et langsiktig prosjekt. Allerede den gang de spilte sammen i Strømsgodset begynte de å snakke sammen om hvordan de kunne drive en klubb.

Nå har de vært ni sesonger i Mjøndalen og onsdag kan vikersundingen Vegard Hansen bli tippeligatrener.

– Det har vært en lang, men fin vei fra tredjedivisjon. Kontinuitet, måtehold, tålmodighet og kompetanse er de fire ordene som beskriver det vi har forsøkt oss med her i klubben.

God planlegging

Den siste uken har han brukt til å planlegge hvordan Brann skal slås, over to oppgjør. Han har sett flere av klubbens kamper, og begynner nå å kjenne laget.

– Motstanderne i førstedivisjon kjenner jeg jo godt. Dette er som å starte på nytt. Start- elleveren er ikke klar, og jeg må fortsatt bruke tid på å vurdere Brann før jeg bestemmer meg.

For opp i eliteserien vil Hansen, og gjerne via kvalifisering. For det er tross alt den mest økonomiske veien.

– Fire ekstra kamper gir bra med inntekter. For vår del betyr det én million ekstra, og det er mye penger for en liten klubb.

Begynte med pappa

Selv har han planlagt trenerkarrieren lenger enn de fleste. Allerede i 20-årene startet han å skrive opp hvilke øvelser han likte, og hva trenere gjorde på både godt og vondt.

– Jeg samlet det i store permer, som jeg fortsatt har. Jeg begynte nok tidlig å forberede meg på en trenerkarriere, og har latt meg prege av hva jeg selv likte og hvilke trenertyper jeg hadde sansen for, sier Vegard.

Men selve fotballen startet lenge før 20-årene. I dag er det pappa Vegard velger å trekke fram som årsaken til at han begynte med fotball.

– Pappa var selv fotballspiller for Vikersund, og tok meg med fra tidlig alder. Jeg fattet interessen og resten har blitt historie. Takket være pappa ble jeg bitt av basillen.

Usosial fyr

Men å bli bitt av fotballbasillen er ikke alltid positivt. For Vegard har det blant annet betydd at familie og venner må prioriteres bort.

– Jeg lever og ånder sånn for Mjøndalen, og fotball generelt at jeg ikke har tid til annet. Jeg jobber 12-14-16 timers dager.

Det gjør at samboere og forhold har forsvunnet, og at vennskap stort sett holdes i hevd via Facebook.

– Men jeg er ikke verdens mest sosiale, og trives godt for meg selv, sier Vegard.

Og selv om han har blitt 46 år, hender det seg at han får skjenn av mamma.

– Særlig om jeg glemmer eller ikke prioriterer en konfirmasjon. En ting er at fotballen går foran bursdager, men konfirmasjoner gir hun tydelig beskjed om at jeg må få med meg, sier Vegard med et smil.

Dårlig taper

Som idrettsutøvere flest hater Vegard Hansen å tape. Men han har funnet sine teknikker for å styre seg noe.

– Dessuten er det mye verre å tape som spiller enn som trener, siden man som spiller i enda større grad bidrar og har adrenalinet på topp. Dermed synes jeg det er verre å tape mot Drammen som Vikersund-spiller i femtedivisjon enn det er å tape mot Brann som trener for Mjøndalen, sier Vegard.

Men for all del; han har ingen planer om å tape.

– Drømmeresultater er selvsagt seier i Bergen, men det viktigste er at vi ikke kommer hjem med et «umulig» resultat. 2-1, eller i verste fall 3–1 kan gå greit. 3–0 eller mer er det verste for vår del, sier Hansen og minner om bortemålsregelen.

Forholdet til Vikersund

Men selv om det nå er Mjøn-dalen og opprykk til eliteserien som står i fokus, klarer ikke Vegard helt å gi slipp på Vikersund. For mannen er hjemmekjær, veldig hjemmekjær.

– For naboene mine, som sikkert tror jeg har solgt huset så sjelden som jeg er hjemme, høres nok dette rart ut. Det er noe eget med å gå langs strandpromenaden, opp til rådhuset og hjem til huset på Sand, sier Vegard med drømmende blikk.

Sentrumsutvikling

Selv om han trener Mjøndalen, foreløpig i førstedivisjon, vil alltid Vikersund IF ha en ekstra plass i hjertet.

– Det var der det hele startet, og så lenge jeg får lov til å være med skal jeg fortsette å spille for Vikersund, sier Vegard.

Men én ting håper han endres i hjembygda; sentrum. Vegard mener nemlig at Vikersund har uante muligheter.

– Jeg synes mange av planene for sentrum nord er spennende, og håper det kan skje mye i området. Se hva som har skjedd med Drammen de siste årene, og se hvilke muligheter Vikersund med sin beliggenhet mot fjorden har. Jeg håper virkelig det skjer noe, sier han.

Få tanker om håret

Det som kanskje har fått mest medieoppmerksomhet de siste dagene er at Vegard må klippe håret, om Mjøndalen rykker opp.

– Det gjør meg ingen ting. Jeg har ikke noe sterkt forhold til håret, og faktisk er det sønnen min på 13, som de siste årene har nektet meg å klippe meg. Men også han har gått med på det nå, så lenge det ikke blir sidecut, eller totalt skallet, sier Vegard.

Kommentarer til denne saken