Ny trasé på Norefjell kan koste flere hundre millioner

Sveitseren Bernhard Russi, som har designet hver eneste OL- og VM-løype i alpint siden 1984, var på befaring på Norefjell sist helg. Han skal hjelpe Marius Arnesen (t.v.) og Norefjell Skisenter med å finne en trasé som kan hjelpe Norefjell i kampen om å få arrangere alpinøvelsene i OL, om Oslo blir søkerby til OL i 2022.

Sveitseren Bernhard Russi, som har designet hver eneste OL- og VM-løype i alpint siden 1984, var på befaring på Norefjell sist helg. Han skal hjelpe Marius Arnesen (t.v.) og Norefjell Skisenter med å finne en trasé som kan hjelpe Norefjell i kampen om å få arrangere alpinøvelsene i OL, om Oslo blir søkerby til OL i 2022. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Ikke billig å bli OL-arrangør.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

Drømmen om å få de alpine OL-øvelsene til Norefjell i 2022 lever i beste velgående.

I helgen hadde skidirektør Marius Arnesen og Norefjell Skisenter besøk av verdens mest anerkjente bakkedesigner og alpin løypesjef i det internasjonale skiforbundet (FIS), Bernhard Russi fra Sveits.

63-åringen fra Andersmatt har vært med på å lage hver eneste OL- og VM-løype siden 1984.

LES OGSÅ: – Fordeler og ulemper ved begge

– Bare å komme hit er helt utrolig. Jeg får en god følelse i terrenget. Utsikten, lyset og naturen her er helt unik. Dette har vi ikke i verken Sveits, Frankrike eller Italia, sier Russi til Drammens Tidende.

Sammen med Arnesen gikk Russi hele traseen ned til fots for å få detaljerte GPS-punkter og bilder. I tillegg beskuet de løypa fra luften i helikopter.

Bygdeposten har skrevet tidligere at den planlagte traseen skal starte på Ravnås og gå nordvest ned til Ringnes. Høydeforskjellen er stor, hele 980 meter mot Kvitfjells 838.

At det kan bli et felles målområde for alle de fire øvelsene, utfor, super- G, storslalåm og kombinasjon, teller også til stor fordel for Norefjell.

Sparess

Nå jobber han og flere ved skisenteret på spreng for å få resultatene av befaringene inn på et kart, som skal sendes Russi så fort som mulig. Deretter skal den sveitsiske bakkedesigneren tegne inn løypa nøyaktig slik han vil ha den for så å returnere kartet til Norefjell.

- Da skal vi jobbe med profilen før vi nok en gang returnerer alt til Russi, sier Arnesen.

På bakgrunn av inntegningene på kartet, skal Russi lage en rapport. Den er helt avgjørende for hvordan planene tas videre.

- Er rapporten positiv, har vi virkelig et sparess å slå i bordet med, sier Arnesen.

Millionbeløp

- Hva er kostnadene for en ny bakke?

- Det er litt tidlig å si. Vi må ha på plass både profil og få prosjektert planene før vi vet kostnadene, sier Arnesen.

Han anslår først tallet til å ligge i multimillionklassen før han presierer:

- Bare ny heis koster opp mot 100 millioner, så det kan være snakk om et 100-talls millioner. Men den eksakte prisen kan vi ikke si. Hvem som skal betale, er heller ikke klart.

- Men selvfølgelig må Norefjell Skisenter være inneforstått i å måtte ta en del av kostnadene, understreker den tidligere alpinisten og treneren for alpinlandslaget.

Idrettsstyret har møte i dag og skal ta stilling til om søkerprosessen mot et OL i Norge og Oslo i 2022 er aktuelt.

- Vi er selvfølgelig spente og håper svaret er ja, sier Arnesen om resultatet av møtet.

Samtstemte

De syv vinterolympiske særforbundene var samstemte i sine råd til idrettsstyret i slutten av oktober: ”Norge bør søke vinter-OL i 2022 med Oslo som søkerby”.

- I vårt møte 3.november skal vi nøye overveie om vi skal fremme en søknad om OL, og i den sammenheng er det langt flere innspill enn stedsvalg som vil være førende for debatten videre, sa idrettspresident Børre Rognlien i en pressemelding da.

- Jeg håper virkelig at idretten i Norge går for et samlet OL. Blir svaret ja, blir det en veldig spennende vinter og vår, sier Arvesen.

Blir resultatet i dagens møte positivt, vil Arnesen sette seg til bords med flere aktuelle aktører i Buskerudregionen, for å planlegge videre.

- Jeg tror at mye på anleggssiden må være klar til idrettstinget i mai, når den endelige avgjørelsen om Norge skal søke om OL eller ikke faller, forteller skidirektøren på Norefjell. Det betyr i så fall at det blir en hektisk vinter og vår.

Artikkeltags