Norefjellritt setter ny standard

Audun Brekke Fløtten er klar for kraftanstrengelsen det blir å sykle opp de bratte bakkene til Norefjell. Deltakerne i Grand Prix Norefjell skal klatre opp 900 høydemeter fordelt på ni kilometer.

Audun Brekke Fløtten er klar for kraftanstrengelsen det blir å sykle opp de bratte bakkene til Norefjell. Deltakerne i Grand Prix Norefjell skal klatre opp 900 høydemeter fordelt på ni kilometer. Foto:

Artikkelen er over 8 år gammel

Grand Prix Norefjell, som arrangeres for første gang lørdag, er noe helt nytt i norsk sykkelsport.

DEL

MIDTFYLKET: Et internasjonalt fellesstartritt med en avsluttende stigning som kjøres opp til Norefjell er ikke arrangert i Norge før. Audun Brekke Fløtten (20) og de andre deltakerne settes på en kraftig prøve når de skal forsere 900 høydemeter på de ni siste kilometerne i landeveisrittet.

SE BILDER FRA FJORÅRETS RENN

– Det er slikt vi opplever på TV-sendingene fra Tour de France og Giro d’ Italia, men ingen ritt i Norge har noen gang hatt samme avslutning, sier rittleder Birger Hungerholdt fra Ringerike Cykleklubb, som arrangerer rittet.

157 ryttere er påmeldt i eliteklassen. Deriblant Brekke Fløtten fra Åmot. Han sykler for Team Ringeriks-Kraft.

– Det blir spennende. Rittet går på veier som jeg ofte trener på og arrangørene har klart å få gjort mye ut av et ritt som ikke har noen status, sier 20-åringen fra Åmot.

Superstjerne Han har vist sterk sykling i flere ritt i vår, men i Grand Prix Norefjell må han jobbe som hjelperytter.
– Jeg er ingen klatrer, så det blir å gjøre en jobb før stigningene og trekke fram lagets beste klatrer, sier Brekke Fløtten.

Han satser tungt på landeveissyklingen og drømmer om en plass i U23-VM neste sesong. Denne sesongen er det Tour Of Norway og NM som gjelder.

På deltakerlisten lørdag står den danske superstjernen Michael Rasmussen, som har vunnet klatretrøya i Tour de France både i 2005 og 2006. Rasmussen stiller med hele sitt nystartete Team Christina Watches-Onfone og kommer helt sikkert til å prege rittet.

Men ikke uten en kamp mot de beste norske klatrerne Frederik Wilmann og Stian Remme, begge fra Team Joker Merida i tillegg til Gabriel Rasch og den svenske mester Michael Stevenson.

“Norefjellkongen”

Det er ikke bare eliten som skal sykle de drøye 142 kilometerne fra Hønefoss torg via Vikersund, Snarum, Vestre Spone, Sigdal, Noresund og opp til Norefjellstua. På morgenen starter en egen turklasse. Så langt er nær 100 deltakere påmeldt og det er påmelding helt fram til start.

Turklassen sykler en noe kortere løype enn eliten. De slipper runden rundt Soneren og sykler til sammen 110 kilometer.
-Vi har lagt inn en spennende konkurranse og skal kåre “Norefjellkongen”, avslører Hungerholdt.

I bunnen av bakken opp til Norefjell, er det lagt inn et tidtakersystem. Den deltakeren som sykler raskest opp de siste ni kilometerne vil få kongestatus. -
– Det er et flott trofé å ha med seg. Ikke minst er det helt sikkert artig for tursyklistene å kunne sammenligne seg med de beste, mener Hungerholdt.

Nytt ritt søndag

Søndag arrangeres Ringerike Grand Prix, som er blitt et internasjonalt endags ritt over 176 kilometer. Rittet har start og mål på torget i Hønefoss. I tillegg til Audun Brekke Fløtten deltar også Reidar Borgersen fra Team Joker Merida. Han sykler også GP Norefjell.

I juniorklassen stiller Håvard Bratthovde Olsen, som sykler for Ringerike CK, og Kristian Fredriksen fra Modum Cykleklubb.

Artikkeltags