MODUM: De var en nasjon som i ettertid har blitt latterliggjort, noe som i følge Åmot-gutta Ola Sørengen og Joakim Løvf, er blodig urettferdig.

Lørdag var DDR fortjent tilbake i toppidretten - på balløkka i Åmot.

”Aufzustanden und Zufrieden” var en av mange pompøse nasjonalhymner som runget over balløkka på Åmot Stadion lørdag. For dette var nasjonalsangen til Deutsche Demokratische Republikk, den vi lærte å kjenne under utallige mesterskap på 1970 og 1980-tallet, den gang utøvere i lyseblått, som Heike Dreschler, Marlies Gøhr og Marita Koch fikk konkurrentene til å føle seg som statister. Tradisjon

Sørengen og Løvfs fotballturnering ble startet i 1992 og ble et lokalt høydepunkt i inngangen til sommerferien.

Den opprinnelige turneringen fant sted i Sørengen-familiens hage i Apotekveien, og det har alltid vært sus over arrangementet.

- Det mediamessige høydepunktet var nok i 1994 da ”Norge Rundt” kom på besøk, sier Sørengen .

Turneringen ble nedlagt inntil videre da kameratene reiste ut på studier, men gjenoppsto i fjor. Da, som lørdag, var oppslutningen upåklagelig.

Samholdet mellom disse etter hvert voksne Åmot-ungdommene er upåklagelig, og kreativiteten er det liten grunn til å klage på.

EM denne gang

I år var det selvsagt EM det handlet om, og turneringen framsto definitivt ikke som venstrehåndsarbeid. Nasjonalhymner ble spilt over et voksent lydanlegg før hver kamp, og spillerne sto i mer – eller mindre, giv akt.

Selvsagt var også Sovjetunionen på plass, men måtte bite i grastustene for oransjetrøyene fra Nederland i finalen, 2-1 ble resultatet.

DDRs kvartett var ”Uwe Røsler”, ”Jurgen Sparwasser”, ”Eberhard Vogel” – og ”Egon Krentz”. Sistnevnte forsøkte som kjent å holde Trabant-riket sammen etter at Eric Honecker sa takk for seg.

Signert av Rösler

Ola Sørengen, alias Uwe Rösler, hadde kjøpt DDR-trøya i Berlin.

- Jeg fikk Røsler til å signere den da han var Lillestrøm-trener, opplyser Sørengen, som underviser ved en ungdomsskole i Nittedal og er Kanari-fan.

Våren har vært blytung, innrømmer han.

Mest ros fikk Alf Morka (57) som tilfeldig kom forbi og sporty steppet inn på ”Sverige”. Med 700 kamper for Bakke var jo ikke det noen sak.