Gå til sidens hovedinnhold

Til EM i irsk folkedans

Artikkelen er over 6 år gammel

Celin Kristin Lie (13) fra Hokksund har danset irsk folkedans i åtte år. Neste helg deltar hun i EM i Nederland og håper på premier og å kvalifisere seg til VM.

På to forestillinger samlet Celtic Inspiration Dance Company full sal på Hokksund ungdomsskole søndag, da de inviterte til «Irsk jul i november».

Et forrykende show

De musikalske taktene sørget den svenske folkemusikkgruppa Bark for, med innslag fra väst-gotlandsk låttradisjon. Showet var satt sammen for å vise bredden av nordisk folkemusikk og irsk folkedans. Publikum takket med stående applaus etter å ha sett et stort mangfold av irske danser som Celtic Inspiration Dance Company har øvd på siden skolestart. Mange håper at forestillingen blir en tradisjon.

Det var en spent 13-åring som fikk hjelp av mamma, Anett Lie, med å ha på kjolen i garderoben før showet.

SE BILDESERIE: Klar for EM

Kjole fra Mexico

– Kjolen min er spesiell, for den er sydd i Mexico, forteller Celin Kristin.

– Slike kjoler kan koste mellom 5 000 og 50 000, forteller Hanne Bredesen (15) og Amalie Ekra Frøhaug (16). De er også fra Øvre Eiker og har danset irsk i 11 år. De fleste av kjolene er håndsydde i Irland.

Hanne og Amalie skal ikke til EM denne gang.

– Vi var begge i Krakow i fjor. Der konkurrerte vi mot flere hundre i mange typer danser og grader. Det ble utrolig mange gode plasseringer. Vi vant blant annet gruppedansen, forteller jentene.

– Hekta på riverdance

Under showet søndag viste Celin Kristin Lie flere flotte solonummer, med elegante høye spark, som det krever mye øving å få til.

Irsk dans er en teknisk krevende danseform med høy grad av progresjon.

De lærer nye trinn og koreografier på hver eneste trening. Dersom man er borte fra trening kan det derfor være vanskelig å henge med.

– Jeg trener tre ganger i uka, pluss på egen hånd hjemme, sier 13-åringen. Hun forteller at hun alltid hatt lyst til å lære riverdance.

– Etter å ha sett musikalen Annie, ville jeg lære stepping, sier hun.

Hanne og Amalie tilføyer at de begynte med irsk dans, fordi de hadde lyst til å lære noe som få av venninne drev med.

Celin Kristin reiser til Haag neste helg.

I EM deltar også Ingeborg Heieren, Ida Elene Eriksen, Julie Fallo, Victoria Rentsch og Benjamin Larsen.

Under showet søndag fikk Benjamin mye applaus for flotte solonummer.

Kommentarer til denne saken