Gå til sidens hovedinnhold

Må ut på fredag

Artikkelen er over 7 år gammel

Han er gift og har fast jobb som danselærer i Modum kommune. Fredag må hMada Saladin ut av landet, sier UNE og politiet.

Allerede i 2008 kom Mada Saladin til Norge, og siden har han vært i jobb. I januar 2013 ble han presentert som ny danselærer i Hip hop ved kulturskolen i Modum. Nå kan imidlertid dansen bli stoppet, siden UDI ikke vil innvilge permanent oppholdstillatelse.

– Jeg synes det er veldig trist. Jeg trives godt med jobben min, familien min og livet her i Norge, sier Saladin selv.

Han har tidligere hatt midlertidig arbeids- og oppholdstillatelse, men denne har ikke blitt fornyet.

Utsatt frist

Hans advokat har sendt brev til UDI om at de må utsette utsendelsen, som etter planen skulle skje allerede mandag. Svaret har latt vente på seg, men sist fredag fikk Saladin svar fra politiet i Hamar, hvor han bor, at han får utsatt frist til fredag 30. mai.

Mada kommer opprinnelig fra Egypt, men hjemlandet har han kun besøkt én uke siden han kom til Norge i 2008.

– Jeg kjenner ingen andre enn mine foreldre der nede. Jeg har ikke noe sted å bo, jeg har ingen venner og ingen jobb. Her har jeg alt, sier han.

Derfor vil den Hamar-bosatte danselæreren gjerne få bli i Norge, og fortsette undervisningen i Modum.

Trenger ikke noe

Saladin poengterer at han ikke trenger noe fra det norske samfunnet for å bli boende.

– Jeg tjener nok penger og kommer ikke til å trenge noe hjelp. Det gjør at jeg synes det er litt merkelig å bli kastet ut, sier han.

Egypteren er da også godt integrert i det norske samfunnet. Han er to ganger norsk mester i dans, og har vært med dansegruppa KixCrew og representert Norge i VM.

– I dag jobber jeg altså som lærer og har totalt 100 prosent stilling. 80 prosent i Modum kommune, og 20 prosent utenom, sier han.

Viktig for Modum

Kultursjef Per Aimar i Modum kommune forteller at han har kjent til saken siden i vinter.

– Det var første gang Mada kom til oss og fortalte om problemer med UDI. Vi har siden forsøkt alt vi kan for å hjelpe han, sier Carlsen.

Saladins kompetanse er nemlig ikke enkel å erstatte for kommunen.

– Han er en utrolig ressurs for kulturskolen og det kulturelle miljøet i Modum. Kompetansen han innehar er temmelig unik, så om vi mister han vil det bli vanskelig å finne en like god erstatter, sier Carlsen.

Modum kommune gjør derfor alt de kan for å skaffe nødvendig dokumentasjon, og hjelpe Mada til å bli i landet.

– Vi håper i det lengste at vi ikke mister denne supre danselæreren og ressursen, sier Carlsen.

Saken ligger hos UNE

Saken ligger nå hos Utlendingsnemnda.

De opplyser at Saladin har to klager til behandling i UNE. Den ene gjelder en søknad om oppholdstillatelse som faglært, og den andre på grunn av samvær med barn.

– Begge disse klagene har UNE mottatt for få dager siden, så de er ikke vurdert her ennå. De vedtakene som finnes foreløpig, det er avslagene fra førsteinstansen UDI, og det er disse UNE nå skal klagebehandle, opplyser avdelingsdirektør Anne-Karin Westbye.

– Han søkte UDI om å få tillatelse til å vente i Norge inntil UNE hadde tatt stilling til klagene, men det ga ikke UDI ham tillatelse til. Han har derfor nå ingen oppholdstillatelse, så han plikter å forlate Norge, sier hun.

– Han har imidlertid anledning til å komme med en ny begjæring om dette også til UNE, det vil si at han ber om at også vi ser på spørsmålet om han kan vente her til klagene er behandlet. Men vi har ikke mottatt noen slik begjæring fra ham, legger hun til.

Advokatfullmektig Ahmad Taha, som bistår Mada Saladin, sier til Nettavisen at begjæring om utsatt iverksettelse nå er sendt UNE.

– Feil vurdering av kompetanse

Et av kriteriene som UDI har vurdert når det gjelder Saladin og som kunne bidratt til at han fikk opphold er om han kan regnes som faglært i den jobben han har. UDIs konklusjon var at det kan han ikke. Saladins fagforbund, Norske Dansekunstnere, mener UDI tar feil.

– Han er et av våre medlemmer og vi har vurdert hans kompetanse dithen at han har yrkeserfaring tilsvarende en bachelorgrad, sier forbundsleder Peder Horgen i Norske Dansekunstnere til Nettavisen.

Han er uenig i UDIs vurdering om at Saladin ikke tilfredsstiller kravene til faglært kompetanse og har fremmet dette synet overfor UDI.

Kommentarer til denne saken