Gå til sidens hovedinnhold

Langt fra best

Artikkelen er over 6 år gammel

Både Modum og Øvre Eiker liker å profilere seg som kulturkommuner, men best i landet er de langt unna å være.

Det viser ferske tall fra Telemarksforsning. De gir årlig ut en oversikt over kulturnivået i norske kommuner, og indeksen baserer seg på totalt ti ulike kriterier.

Det er NRK som bringer nyheten om at Røros er landets beste kulturkommune, noe som ikke er så rart om vi skal tro forskerne.

– Vi har et desentralisert kulturtilbud i Norge. Det gjør at kulturtilbudet er godt, ikke bare i store byene som Oslo og Bergen, men også rundt omkring ellers i landet, sier Bård Kleppe ved Telemarksforsking til NRK.

Langt ned på lista

Men selv om både Modum og Øvre Eiker har et bredt spekter av kultur i sine kommuner, må de innfinne seg med å få plasseringer langt nede på lista. Best av de lokale kommunene er likevel Modum med en samlet 89. plass av landets 428 kommuner. Særlig museumstilbudet trekker Modums snitt godt oppover.

Øvre Eiker får en 192. plass, og det er særlig postene «Sentral tildeling» og «Museum» som gjør at plasseringen ikke blir enda svakere. Sigdal havner på 203. plass mens Krødsherad er på 239. plass.

Liten betydning

Heldigvis for de lokale kommunene kunne forskerne ved Telemarksforkning allerede i 2012 rapportere at kultur har svært lite å si for tilfyttingsmønsteret til en kommune. Dermed vil ikke de til dels svake plasseringene ha noe å si for antall tilflyttere til kommunene.

– Kommuner med mye kultur ikke er mer attraktive som bosted enn kommuner med lite kultur. Det finnes ingen sammenheng mellom økt tilflytting og kultur, sier Kleppe til NRK og henviser til 2012-rapporten.

Kommentarer til denne saken