Gå til sidens hovedinnhold

Fargerikt og aktuelt

Artikkelen er over 7 år gammel

Fem skuespillere, ?fargerike kostymer og tidsaktuell problematikk. Hokksund?Byteater bød på god teateropplevelse i helgen. Torsdag har de satt opp ekstraforestilling.

ØVRE EIKER: – Hva er Dado uten Kafka og Hokksund Byteater uten Dado, mente Bent Tinnlund i Hokksund Byteater etter premiereforestillingen fredag kveld.

Sammen klarte teatergruppa og instruktør Damir «Dado» ?Pudar å lage en sterk forestilling med en utrolig god nerve. ?Historien er enkel og genialt skrever av Franz Kafka for 100 år siden, og passer som hånd i hanske på dagens stressede samfunn. Et samfunn som spiser opp de få som jobber for fellesskapet samtidig som de går til grunne. I dagens samfunn møter mange «veggen» og det er blitt en ?akseptert folkesykdom. For 100 år siden ble de som falt av i systemet sett på som gale og gjemt vekk. Men tragedien er like stor i dag som den gang.

Måtte gå ut

Hokksund Byteater laget en fargerik og tankevekkende forestilling, med lette vendinger og enkel, lett forståelig dramatikk. Skuespillerne bød på seg selv, og gruppen fungerte godt sammen på scenen.

– Det var faktisk noen som måtte gå ut midt under forestillingen under generalprøven fordi det ble for sterkt, forteller Vidar Bakken.

Han spilte lege i hvit frakk som tok seg av pasienten Gregor på veien ned til sammenbruddet. Spede fiolintoner, en metronom som lød monotont i skiftene takt og raslende lyder fra en maracas ga stykket et effektfullt akkompagnement.

Ros fra ordfører

– Jeg er både overrasket og imponert over dette stykket og over teatergruppens innsats, sier ordfører Ann Sire Fjerdingstad.

Hun forteller at tankene ble satt i gang på en utfordrende måte, og satte lys på livet vi lever i dag, med alt det stresset som finnes rundt oss.

– Jeg hadde forestilt meg at dette stoffet skulle være tyngre, men ble positivt overrasket. Tenk at fem mennesker i enkle kostymer klarer å formidle historien til Kafka på en slik måte. Dette er virkelig et stykke som flere burde se, mente ordføreren.

Hun var en av de imponerte publikummerne på premiereforestillingen i helgen, og hun tok seg god tid etterpå for å berømme de dyktige og modige skuespillerne.

Var usikre

– Vi lurte lenge på om vi turde sette opp dette stykket for scenen, innrømmer Bent Tinnlund. Men da teatergruppen ringte instruktør Dado Pudar, tente han straks på ideen.

– Det er ganske stort å kunne få lov til å sette opp et slikt stykke i Hokksund. Nå tenker vi oss at dette er en forestilling med et langt liv. Ønsket vårt er å reise ut på tur for å vise det andre steder, for eksempel på teaterfestivaler, sier Tinnlund.

Førstkommende torsdag settes det opp en ekstraforestilling på Arbeideren i Hokksund. Siden kan forestillingen settes opp på bestilling fra interesserte foreninger, bedrifter eller organisasjoner som måtte ønske å gi ?ansatte en opplevelse.

Kommentarer til denne saken