Gå til sidens hovedinnhold

– Dette er helt unikt

Artikkelen er over 9 år gammel

De eldste husene på Modum Bad går helt tilbake til 1860-årene, og er små arkitektoniske kunstverk i sveitserstil. SE BILDESERIE FRA MODUM BAD.

Øystein Naper har 41 år bak seg på Modum Bad og har gjort seg godt kjent med lokalhistorien på stedet. Han kan fortelle at Modum Bad opprinnelig hadde rundt 50 hus fra den eldste tiden. Bare rundt 15 av dem er bevart.

– Det er en styrelse at disse fortsatt står, dette er helt unikt, men mye er dessverre blitt revet, sier Naper.

Mye av æren for at disse gamle husene er bevart må tilskrives Gordon Johnsen, som fant en moderne bruk for dem og så en mulighet for å isolere dem og restaurere dem. Husene var opprinnelig bygd som sommerhus. Modum Bad har alltid hatt den grunnfilosofien at estetikk har stor betydning for den psykiske helsen.

- Arkitektur er det som har aller størst betydning. Pasientene ser også betydningen av dette. Det er helt sikkert at dette var et bevisst aspekt også hos Heinrich Thaulow da han utformet kurbadet. Han var jo kunstner selv, sier Naper.

Utskjæringer og vakre fasader

Sveitserstilen var kjennetegnet av store hus med store vinduer og vakre fasader, gjerne med utskårne detaljer i vakre mønstre. Rommene var store og luftige og det var høyt under taket innvendig. Store verandaer var vanlige, ofte med vakre utskjæringer og ornamenteringer på fasadene.

De eldste husene på Modum Bad er gode eksempler på denne stilen og er egentlig små arkitektoniske kunstverk med vakre ornamenteringer og imponerende fasader. Sveitserstilen oppstod rundt 1840 i Norge og var populær til litt ut i det 20. århundret.

Det eldste huset på Modum bad er Villa Danica som var et losjihus fra rundt 1860. I dag er det felleshus for familieavdelingen. Festsalen hører også med blant de eldste bygningene på Badet.

Signert Thaulow

Mange av disse husene er ifølge Naper for en stor del signert Dr. Thaulow selv. Han grunnla kurstedet St. Olafs Bad på Modum i 1857 og har selv tegnet mange av de eldste husene. Byggmester var Karl Wilhelm Meuche. Alle husene har navn, som Villa Viktoria, Det gyldne hus og Villa la Trappe.

- Thaulow laget navnene selv etter inspirasjon han fikk fra sine reiser, forklarer Naper og viser til at det finnes både norske, franske, italienske og danske navn på disse husene.

Det gamle forskningsinstituttet har fått navn etter Prins Carl, som bodde der en gang, og andre navn røper en skandinivistisk holdning. Blant de eldste husene finner vi nemlig både villa Svea, Villa Nore og Villa Danica.