Modum AP vil igangsette en tillitsreform og helsefremmende turnus for de som ønsker

TILLITSREFORM: Modum Arbeiderparti vil igangsette en tillitsreform og helsefremmende turnus for de som ønsker det, skriver de tre listekandidatene i dette innlegget.

TILLITSREFORM: Modum Arbeiderparti vil igangsette en tillitsreform og helsefremmende turnus for de som ønsker det, skriver de tre listekandidatene i dette innlegget. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Modum AP ønsker – og mener det er en nødvendighet å gjøre endringer i hvordan helse- og sosialtjenesten, spesielt hjemmetjenesten drives, nettopp nå fordi der er en del endringer fra tidligere, mht. type pasienter; mange yngre med alvorlige diagnoser, mer psykiatri, rus m.m. Tidligere var det mest snakk om hjemmeboende eldre, de har vi jo også fortsatt. Vi må endre oss og våre jobbmetoder i henhold til de vi skal gi tjenester til. Det vil passe fint nå som sone nord og sør i Modum skal slås sammen. Men aller viktigst er det for pasientene – og de ansatte som daglig jobber med dem. Også økonomisk sett. Her er to av våre tenkte tiltak til bedring.

Tillitsreformen. Modum AP ønsker å innføre Tillitsreformen, den vil gi mer aktivitetstid for pasientene og mindre/kortere saksbehandlingstid. Erfaringer fra tilsvarende prosjekter i Trøndelag og Oslo ligger til grunn for at reformen er god. Pasientene og ansatte opplevde både bedre kontakt, bedre tjenester, besøk av færre ansatte i det enkelte hjem, og færre ledere. Prosjektet har blitt en varig driftsform der det utprøvd. Forskerne bak prosjektet konkluderer i evalueringen med at Tillitsreformen var ønsket velkommen av både pasienter og ansatte. Endringene kan ses på som et paradigmeskifte i hjemmetjenesten og vil ha behov for kontinuerlig fokus, øvelse og engasjement. Evalueringsrapporten fra Oslo kan inspirere andre kommuner til å utvikle tjenestene i samarbeid med de ansatte i førstelinjen.

Turnus. Helsefremmende turnus (HT) skal gå «med klokka», og den bør tilpasses den enkeltes livssituasjon. Det vil si at man har minst mulig skifte fra kveldsvakt til dagvakt. Maks en gang i uka, helst rene daguker og kveldsuker, men dette er jo individuelt også. Ikke alle som syns det er best i livet deres. Nattevakter skal helst kun være tre etter hverandre. Det som er mest skadelig er seint/tidlig. Faktisk mer skadelig enn å jobbe natt! Mange sier at ved mer bruk av heltidsstillinger må helsepersonell minst jobbe hver andre helg – det er tull! Det vil bare gå på helsa løs. Flere foretrekker lengre helgevakter, og behøver da ikke å jobbe mer enn fjerde eller sjette hver helg. Det er en veldig god løsning for å få flere heltidsstillinger.

Morten Wold Dette er også saker de fleste fagforeningene er enige i, og ikke som Morten Wold skriver at Fagforbundet og AP er imot?! VI er for!!! Heltid (og helsefremmende turnus) er faktisk ikke noe «93-åringen» har funnet på, det er toppsaken til Det Norske Kongelige Arbeiderparti sentralt! Høyre og FrP vil jo legge alt til de private – det ønsker i hvert fall ikke Fagforbundet eller Modum AP! Vi ser jo hvordan dette stort sett går innen helse, ikke bra! Dårligere lønns- og arbeidsforhold, tapt pensjon mm. Det er å reversere dagens samfunn.

Morten Wold skiver «det er verdt å merke seg at Modum AP ikke har ett eneste forslag til løsning på deltidskrisa» Som dere ser her, har vi det – til og med gode løsninger! Tror nok de fleste som leser Bygdeposten forstår at de som kommer med kritikk, også må ha tenkt ut tiltak, er ikke det vanlig i FRP? Og hvem som mottar bidrag fra hvem er ikke debatten her, FrP har vel også noen som sponser ganske bra? Som nevnt, en annen debatt – her er det snakk om arbeidsfolk og ei lønn å leve av. Er faktisk litt latterlig at Wold tror Modum AP har lett etter ei løsning i 93 år, på ett «moderne» problem som har oppstått de siste to-tre årene, etter at en viss regjering har «maltraktert» arbeidsmiljøloven. Er glad vi har mer tro på moingene, enn at de går på den, Morten Wold.

Modum AP har i sitt program sagt at vi vil sikre gode helsetilbud i alle livets faser. Og helsetjenesten skal IKKE ut på anbud. Og vi vil være en heltidskommune som bekjemper ufrivillig deltid. Og vi vil styrke fagmiljøet i hjemmetjenesten ved å samlokalisere etaten med brannvesen og ambulansetjenesten. Dette står vi for – stø kurs med Ståle, folkens!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken