Det er ikke vi som er for små

VIKEN: Det er ikke regionen vår som er for liten. Det er det nye fylket som er for stort, skriver Henrik O. Mørk i Sigdal og Eggedal Senterparti i dette innlegget.                                          ARKIVFOTO

VIKEN: Det er ikke regionen vår som er for liten. Det er det nye fylket som er for stort, skriver Henrik O. Mørk i Sigdal og Eggedal Senterparti i dette innlegget. ARKIVFOTO

Av
DEL

LeserinnleggI tirsdagsutgaven av Bygdeposten den 25 juni 2019, ga ansvarlig redaktør Knut Bråten uttrykk for sin mening omkring etableringen av gigantregionen «Viken», et uønsket produkt av politisk maktspill og forhandling på høyeste nivå. Og han har helt rett, i stadig større enheter blir de små stadig mindre og mindre.

Innflytelse flyttes fra folk i vårt distrikt til større avdelinger nær hovedstaden. Alle grep som inneværende regjering har gjort og gjør i effektiviseringens navn leder til det samme målet – større og færre enheter med en sakte men sikker forskyving av maktbalansen.

Bråthen skriver: «Å tro at vi kan forbli så små hvis vi skal ha muligheter til å bli hørt og prioritert i særlig grad i Viken, er å lure seg selv.»

Det er nettopp dette som er den ønskete effekten av denne mer eller mindre skjulte sentraliseringspolitikken – å miste troen på at det nytter å kjempe imot.

Eller at du bli fortalt gang på gang at du er for liten til å greie deg selv, at du er for liten til å forstå ditt eget beste, slik at du til slutt tror på det selv. Men det er ikke sant! Det er ikke vi som er for små! Det er regionen som er for stor!

Effekten av Viken på distriktene som Knut Bråthen advarer mot har Senterpartiet helt fra starten av påpekt.

Nå begynner stadig flere å ane og merke konturene av hvilke katastrofale konsekvenser den pågående politikken får for vårt område.

Når arbeidsplasser til og med flyttes fra Drammen til Sandvika, skjønner enhver at hele reformen er et spill for galleriet og vil gi motsatt effekt av regjeringens påstand om at arbeidsplasser skulle flyttes ut fra Oslogryta.

Det er det motsatte som nå skjer! Og det kommer til å gjøre varig skade på hele Midtfylket!

Knut Bråhten har helt rett: Temaet må i aller høyeste grad på dagsorden, slik at vi får skiftet kurs før det er aldeles for seint.

Derfor inviterer Senterpartiet alle gode krefter til felles krafttak for å stanse Viken! Vi må ikke bare gi opp fordi noen prøver å fortelle oss at vi ikke er store nok!

Ukloke vedtak gjelder bare fram til et bedre er fattet, derfor vil Senterpartiet hele veien slåss for å oppløse Viken ved neste anledning, og sier et tydelig JA til å gjenreise Buskerud, Akershus og Østfold til de sterke og robuste fylkene de er i dag. Og kom gjerne med flere arbeidsoppgaver, for dagens fylker kan og vil løse de på utmerket måte.

Senterpartiet ønsker å flytte store fagmiljøer ut i distriktene, som også vil bidra til flere tilgjengelig arbeidsplasser både i Modum, Krødsherad og Sigdal.

Senterpartiet vil fortsette å kjempe for å bevare vårt lokale demokrati.

Nøkkelen ligger i at vi i fellesskap må være pådrivere lokalt, regionalt og nasjonalt og samles omkring det faktum at den sentraliseringskursen regjeringa legger opp til nå, er feil medisin for våre distrikter dersom vi ønsker økt lokal innflytelse og tjenester nær folk!

Små enheter gir innflytelse og nærhet. Nærhet gir eierskap til det vi driver med. Eierskap skaper vilje, entusiasme, pågangsmot og resultater. Nærhet øker vår ansvarsbevissthet og gir nære relasjoner til hverandre, empati, samarbeid, detaljkunnskap og lokal forståelse.

Nærhet skaper allsidighet og kreativitet og vi blir mindre anonyme og lettere tilgjengelige. Små enheter skifter kurs raskere. Fordeling av ressurser og nærhet til innbyggere over større geografiske områder gir bedre beredskap og mindre sårbarhet for ytre påvirkning.

Nærhet er ikke problemet, nærhet er svaret.

Artikkeltags