Seinest i forbindelse med en sak vi hadde om at fylkesvei 287 gjennom Strandgata i Åmot vil bli stengt lengre enn planlagt. At en avis prioriterer de som er kunder, framfor de som ikke er kunder, er ikke noe rarere enn at bakeren tar betalt for sine brød og kaker.

Det er ingen butikk eller bedrift som over tid kan ha gratis som forretningskonsept. Heller ikke aviser. Bygdeposten mottar ikke en krone i offentlig tilskudd og vi er avhengig av inntektene gjennom abonnementsbetaling og annonser. Vi ser at flere og flere aviser prioriterer sine kunder, framfor de som ikke er kunder. Det hevdes at vi ikke oppfyller vårt samfunnsansvar når nyheter ikke legges ut til fri avbenyttelse. Det vi gjør er å legge ut hendelsesnyheter åpent, det vil si branner og ulykker slik som den hissige brannen på Kløftefoss forleden kveld. Andre saker er kun for våre abonnenter. Det er faktisk litt spesielt å oppleve at noen som i utgangspunktet ikke er villig til å betale for lokalavisen, er de som roper høyest etter avisens tjenester.

Da nettavisene kom for alvor på 1990-tallet var det ingen som i sin villeste fantasi kunne spådd det som har skjedd og det som er virkeligheten i dag. Ord som smarttelefon og app var ikke funnet opp og hadde noen for 20 år siden antydet hva som ville komme, så hadde nok vedkommende blitt tatt hånd om av helsevesenet. Vi blir bombardert med informasjon, men vi ser stadig mer av det vi forbruker på nettet er abonnementsløsninger. Det er blant annet forbudt å laste ned musikk og filmer gratis. Skal du se Sumo på TV2 koster det penger, skal du ha reklamefri Spotify koster det penger. Sånn er det med avisene også. Og så er det også et viktig prinsipp her. De som betaler for et produkt skal få mer enn de som ikke betaler.

Bygdeposten er heldigvis i den situasjon at vi har sunn økonomi. Men skal denne og alle andre regioner og kommuner også ha lokalaviser i framtiden, må vi ha abonnenten med på laget. Så blir det opp til oss å lage en avis som folk er villige til å betale for.

De som betaler for et produkt skal ha mer enn de som ikke betaler.

Knut Bråthen
Ansvarlig redaktør