Gå til sidens hovedinnhold

Lars tilhørte generasjonen som la ned våpnene og bygde landet

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Lars Bottolfs (95) fra Vikersund var en av de aller siste tidsvitnene fra krigens dager som aktiv deltaker i motstandskampen. Han var bare midt i tenårene da han ble medlem av Osvaldgruppen. Seinere ble han del av de norske politistyrkene som fikk sin trening i Sverige, før de kom hjem og var med og sikret at ting alt i alt gikk sivilisert for seg i tiden etter freden. Generasjonen som la ned våpnene og bygde landet er i ferd med forlate oss en etter en.

De fleste av dem som deltok i motstandskampen fikk gode liv etterpå, men de visste at fred og frihet ikke er noe man kan ta for gitt. Freden er aldri vunnet en gang for alle. Mange av dem var bare midt i tenårene under krigen og de utførte halsbrekkende ting uten særlig mye trening. Men de var i god fysisk form, de var nok mer praktisk anlagt enn gjennomsnittet av dagens tenåringer og de var nok vant til å klare seg mer på egen hånd. Sammen med en solid porsjon flaks kom mange seg unna med livet i behold.

De aller fleste klarte overgangen fra krig til fred forbløffende bra. De la ned våpnene og gikk tilbake til arbeidet uten å snakke høyt om det de hadde vært med på. De bygde hus og de stiftet familie. De ble ildsjeler i lokalsamfunnet og de ga og ga til det beste for landet så lenge de levde.

I mange år lot de «skrinet» med minne fra krigen – alle detaljene – ligge nedlåst. Heldigvis var det noen som låste opp skrinet og fortalte. Lars Bottolfs delte sin historie blant annet i boken som Halvor A. Hartz skrev om krigen i Modum og Sigdal. Dette er viktige bidrag for at de som kommer etter skal forstå og ikke glemme.

Lars Bottolfs var med i Osvaldgruppen. Deres innsats ble for det meste tiet i hjel etter krigen. Årsaken var at lederen i Osvald-gruppen – Asbjørn Sunde var kommunist, selv om mange av dem som deltok aktivt i gruppa ikke var det. Det var mer politisk korrekt å framheve andre grupper etter krigen, slik som Oslo-gjengen med Gunnar «Kjakan» Sønsteby og Max Manus.

Men faktum er at Osvald-gruppa trolig var Norges desidert mest aktive og effektive motstandsgruppe og det blir anslått at de sto bak over 200 aksjoner.

Det var første i 2013 at daværende forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen hedret de åtte gjenlevende medlemmene av gruppa. Lars Bottolfs var en av dem. Det skulle mane tiår før de fikk den heder og anerkjennelse de fortjente. Der delte de på mange måter skjebne med krigsseilerne og den norske handelsflåten, som Winston Churchill mente betydde mer for seieren enn én million soldater på landjorda.

Vi blir aldri helt ferdig med krigen og bra er det. Selv nå så mange år etter dukker det opp historier av stor betydning for historien – om enkeltmennesker og de valgene de tok. Vi må kjenne historien for å unngå å gjøre de samme feilene på ny. For selv om vi har levd i fred siden 1945 her til lands har vi ingen garantier. Det var kanskje hovedbudskapet den generasjonen ønsket å formidle videre.

Vi kan aldri fullt ut forstå krigen. Det var kun de som levde i den dag ut og dag inn som gjorde. Og da krigen var over la den ned sine våpen og bygde landet. Det var en generasjon som levde nøysomt, ga mye og krevde lite.

Kommentarer til denne saken