Gå til sidens hovedinnhold

Lager bilder av ørsmå prikker

Når Blaafarveværket åpner for sesongen, vil landets største kunstskatter bli vist fram. Også bildene til Danny Larsen, som er tidligere profesjonell snowboardkjører, skal vises i Kittelsen-museet.

– I sommer har vi fått lov til å være selveste Nasjonalmuseets forlengede arm, og skal vise fram 60 nasjonalskatter fra deres permanente samling, sier direktør Tone Sinding Steinsvik i en pressemelding.

Utstillingen «Sommereventyr» følger 1800-tallets norske kunstnere på deres reiser i Norge og utlandet.

Fyller 80 år

– Dette er malerier som har satt dype spor i norsk kulturhistorie. Kunstnerne bidro gjennom sine framstillinger av norske landskap og folkeliv til å forme oppfatningen av landets identitet og kulturelle betydning, sier Steinsvik, som opprettet museet sammen med sin mann i 1968.

I år fyller Steinsvik 80 år, og utstillingen blir på mange måter en slags markering av hennes nærmere 45 år lange engasjement for 1800-tallets kunst.

– Jeg kunne i alle fall ikke fått en bedre feiring enn dette. Det er stort, og jeg gleder meg til å kunne vise denne gullalderkunsten til alle våre besøkende, sier hun.

Les også

Slik blir 17. mai-feiringen: Per Aimar ønsker seg bilkortesje og hurrarop langs veien

Kunst av prikker

Kittelsen-museet har fått et løft i 2021, med et nybygg som lyser, og vegger og tak tekket med kobber. Her kan publikum skue utover Tyrifjorden og Modums brede bygder fra et eget utsiktsrom. Museet bugner av Kittelsens kunst med store hovedverker som Nøkken som hvit hest, Bergtrold og Paa veien til gilde i Troldslottet.

– Kittelsen har levendegjort naturpoesien, mystikken og trollskap for oss alle. Vi er stolte av å ha innlemmet fire nye verker i samlingen, som nå teller cirka 100, sier kurator Sverre Følstad.

I galleriet på Kittelsen-museet vises også den første museumsutstillingen med Danny Larsen (f. 1981). Larsen er tidligere profesjonell snowboardkjører. Som selvlært kunstner har han utviklet sitt eget visuelle uttrykk, med bilder skapt av ørsmå prikker av akrylmaling.

– Danny Larsen lokker oss inn i mørket med sine motiver fra skogens og naturens mystikk. Denne egenskapen deler han med Kittelsen, sier kurator Sandra Lorentzen.

LES OGSÅ: Har fått nesten 60 søkere til sommerjobber: – Skulle gjerne gitt jobb til flere

Åpnes etappevis

– Vi tar selvsagt koronaforbehold, og gjør endringer om det blir nødvendig. Det er viktig for oss at alle besøkende føler seg trygge her, sier assisterende daglig leder Camilla Løchen, før hun legger til:

– Men jeg tror vi alle trenger litt kunst nå. Det er et avbrekk og et lyspunkt.

Grunnet smittesituasjonen og strengere restriksjoner i omkringliggende kommuner velger Blaafarveværket en gradvis åpning av museet i mai.

8. mai – 21. mai: Åpent på Blaafarveværket, Haugfoss og Nyfossum på følgende datoer: 8., 9., 13., 14., 15. og 16. mai. Koboltgruvene og Kittelsen-museet holder stengt i denne perioden.

Fra 22. mai: Hele museet åpent som vanlig.

Les også

Får penger til å ansette en ungdom i sommerjobb

Kommentarer til denne saken