Klokka 11.30 tirsdag 16. juni 2020 fikk de ansatte ved Elko i Åmot den endelige meldingen om at fabrikken med 85 ansatte skulle legges ned. Det var Karoline Nystrøm som var styreleder på det tidspunktet.
Ifølge en artikkel i FriFagbevegelse, er Nystrøm en av de nominerte til «Elektrokvinnen 2022». Dette er en ny pris som skal deles ut for første gang 2. juni under fagmessen Eliaden.
– Vi bestemte oss for å hylle de heltene vi har i elektrobransjen, sier markedsdirektør Ida Thorendahl i Elektroforeningen til FriFagbevegelse.
Ifølge Thorendal er formålet med prisen å stimulere til mangfold og bedre kjønnsbalanse i bransjen gjennom å rekruttere flere kvinner og beholde dem i jobbene.

Elko legger ned fabrikken i Åmot
En av fem finalister
Nystrøm er en av fem finalister. Flere hundre var i utgangspunktet nominert. Det er kollegaer, ledere, samarbeidspartnere og andre som har nominert kandidater de mener gjør en god jobb for å fremme kjønnsbalanse og mangfold i elektrobransjen.
Finalistene er Anita Kopseng (NEK Kabel), Hanne Moen Sporsheim (Elverdi), Heidi Lie (Bravida), Inger Vagle (Oslo Met) og Karoline Nystrøm (tidligere Schneider Electric).
– Ufortjent
En av dem FriFagbevegelse har intervjuet om nominasjonen av Nystrøm, er Evelyn Stillerud. Hun var tillitsvalgt for EL og IT Forbundet og ansattrepresentant i styret.
– Det er ufortjent. Enten har man få å velge blant, eller så har ikke juryen kikket særlig grundig i de papirene, sier hun i artikkelen.
Også flere av de andre ansatte uttaler seg kritisk om nominasjonen.
Økte kvinneandelen
Karoline Nystrøm har uttalt til FriFagbevegelse at hun er stolt over å være en av de nominerte til prisen. Når det gjelder nedleggelsen av Elko, understreker hun at hun har stor forståelse for at mange direkte berørte opplevde dette som vanskelig, og hun berømmer de ansatte for innsatsen og stå-på-viljen i den krevende prosessen.
Hun er ikke lenger administrerende direktør for Schneider Elektro Norge eller styreleder for Elko Norge, men trekker blant annet fram at hun i sin egen ledergruppe økte kvinneandelen til 40 prosent og at selskapets samlede kvinneandel økte til 30 prosent.
