Helsekrisen er ikke over

HJELPER UANSETT Leger uten grenser er en nøytral og uavhengig, medisinsk hjelpeorganisasjon som redder liv og lindrer nød uansett hvor, hvem og hvorfor.  llustrasjonsfoto

HJELPER UANSETT Leger uten grenser er en nøytral og uavhengig, medisinsk hjelpeorganisasjon som redder liv og lindrer nød uansett hvor, hvem og hvorfor. llustrasjonsfoto

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

KronikkDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Den skapte overskrifter i hele verden, også snakket man ikke mer om det, fordi smittefaren var borte. Over 11 000 mennesker døde under ebolaepidemien. Sykdommen som angriper de hvite blodcellene, har også angrepet helsesystemet i de tre hardest rammet landene: Sierra Leone, Guinea og Liberia. Det var først og fremst mangel på helsearbeidere og et svakt helsesystem, i forkant av ebola som gjorde at epidemien fikk alvorlige konsekvenser for Sierra Leone, Guinea og Liberia.

I Liberia er det stor mangel på leger og helsetilbud for barn. Kun 91 leger var registrert i landet i 2012 ifølge Verdens helseorganisasjon, og landet mistet åtte prosent av alle helsearbeiderne sine til ebola.

Husk at dette er et utviklingsland. Mangel på helsearbeidere gjør at mange må utføre utrygge fødsler, operasjoner og vaksinasjoner. Ifølge UNICEF mistet minst 16.000 barn en av foreldrene sine eller foresatte til ebola i innen februar 2015. I Guinea er det i dag færre gravide kvinner som oppsøker helsehjelp og færre som føder under medisinsk oppsyn enn det var før ebola. 679 kvinner av 100.000 dør i fødsel hvert år i landet, noe som fører til at enda flere barn må vokse opp uten en mor.

I Sierra Leone er tallet mye høyere og en rapport fra Verdens helseorganisasjon fra i år kunne fortelle at det dør åtte kvinner hver dag før, under eller etter en fødsel i landet og kun 17 prosent av kvinner føder under medisinsk oppsyn. Kun én av fire hivpositive får behandling i Sierra Leone, Guinea og Liberia, et av de laveste dekningsnivåene i verden, når det kommer til behandling av hiv. Dette er blant annet grunnet mangel på helsepersonell. Hvert år blir nesten 50.000 barn under 17 år foreldreløse fordi foreldrene dør av aids i Guinea ifølge UNAIDS.
Ifølge myndighetene i Liberia lider 1,5 millioner innbyggere av depresjon, som en følge av tapet til en eller flere nære personer. Det sier litt om tilstanden i helsesektoren.

Ebolakrisen fikk mye oppmerksomhet av både norske og utenlandske medier særlig etter at vestlige statsborgere ble smittet. Det ble bevilget store summer til å bekjempe viruset og i fjor ble også en vaksine mot ebola utviklet. Likevel er det helsekrise i de tre landene hvor mødredødeligheten og barnedødeligheten er uakseptabel høy. Selv om det har blitt bevilget penger til opprustning av helsesystemene etter ebola er det fremdeles store utfordringer med å kunne dekke opp for alle helsearbeiderne som mistet livet.

Under epidemien tok hele verden ansvar og sendte ressurser, men nå som epidemien er over så er det en helsekrise i landet. De trenger mer hjelp enn noensinne. Leger Uten Grenser er en av de få hjelpeorganisasjonene som er oppmerksomme på dette, og vil endre denne situasjonen.

  • 65.200 barn ble vaksinert av Leger Uten Grenser i Sierra Leone i 2016.
  • 4.500 innleggelser ved barnesykehuset til Leger Uten Grenser i Monrovia i Liberia i 2016.
  • 9.856 hivpasienter hadde Leger Uten Grenser i behandling i Guinea i 2016

Dette er en glemt krise som media ikke snakker om. Økonomien i de tre landene stupte, flere mødre dør og barn får ikke vaksiner for å beskytte seg mot sykdommer som de er mer utsatt for å få som barn. Det var et meslingutbrudd, som en konsekvens av ebola. Siden sykehusene hadde nok med å behandle pasienter som ble smittet av ebola, ble meslingvaksinen utsatt og dette førte til at mange barn i slumområder fikk meslinger.

Helsetjenestene lokalt ble stengt mange steder i de rammete landene. Malaria er enkelt å behandle, men med mangel på helsepersonell, dør flere tusenvis av barn hvert år. En av de få organisasjonene som hjelper til i disse u-landene er Leger uten Grenser. Takket være dem får vi kaste lys på de sakene som media ikke snakker om. Ebolakrisen er heldigvis over, men helsekrisen er langt fra over. Leger Uten Grenser jobbet veldig hardt med å senke prisen på lungebetennelse vaksinen som kostet 550 kroner.

Lungebetennelse tar livet av 900.000 mennesker i året. Vaksinen var veldig dyr, som gjorde at mange som kunne overlevd, døde på grunn av den absurde høye prisen. I 2015 sto Leger Uten Grenser fram med kampanjen «A fair shot». Leger Uten Grenser henvendte seg direkte til folket og ba dem presse legemiddelselskapene GSK og Pfizer til å senke prisen på vaksinen og de lønte seg.

I løpet av et år hadde over 416.000 mennesker fra 170 land skrevet under på underskriftskampanjen. Til slutt ga begge selskapene etter og senket prisen på vaksinene til 80 kroner. Detter viser at når mennesker står sammen om noe, så kan vi få det til.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken