– La oss utvikle Vikersund

Fjordparken: Alle spadetak som tas i Vikersund er gull verdt. La oss utvikle Vikersund, skriver Morten Wold i denne kronikken.

Fjordparken: Alle spadetak som tas i Vikersund er gull verdt. La oss utvikle Vikersund, skriver Morten Wold i denne kronikken. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Kronikk Ethvert spadetak i Vikersund er gull verdt. Selv om det skulle bety at jeg mister utsikten mot Tyrifjorden fra min terrasse. Jeg heier på hjemstedet mitt – la oss utvikle det og skape en enda bedre framtid der.

Jeg har bodd i Vikersund i 32 av mine nå 52 år. Og akkurat nå skjer det endelig store ting på et tettsted som i årevis har ventet med lengsel og smerte på en ansiktsløftning. Det handler om utvikling av det vi liker å kalle kommunens administrasjonssentrum. Akkurat det med administrasjon får vi komme tilbake til, med hensyn til om det er fornuftig å rehabilitere det slitne rådhuset, bygge nytt – eller tenke seg at man med dagens moderne teknologi kan ha administrasjonen flere forskjellige steder i kommunen.

Min tanke med dette innlegget er å understreke for leserne at Vikersund har en fordel som veldig få tettsteder har; nemlig nærheten til vannet. Vikersund ligger ved Tyrifjordens bredd, og må utnytte dette enda mer.

Nå har endelig sentrum vendt seg mer mot fjorden. Mange har snakket om det i flere tiår. At private har investert i det flotte leilighetskomplekset Fjordbyen Atrium ved siden av Spar – og ved Nærsenteret, er prisverdig. Dette løfter Vikersund.

Se hvor flott det er blitt. Den nye pollen vil garantert bli et samlingssted. Det er tettsteder og kommuner i Norge som ville betalt i dyre dommer for å få den samme muligheten. Så derfor: La oss bruke den. Vikersund har en beliggenhet som mange misunner stedet. Det er fortrinn vi må benytte oss av.

Jeg er opptatt av at vi heier på sentrumsutvikling. Åmot har hatt sin, der er det blitt flott. I Geithus er det dessverre vanskeligere å utvikle sentrum, men kanskje ikke umulig. Vikersund kommer nå etter – og vi må gripe sjansen til å løfte både stedet og kommunen til å bli en plass enda flere ønsker å flytte til eller etablere næring.

Mange er opptatt av at grøntområdet fra rådhuset til sentrum skal bevares. Jeg synes vi skal lytte til dem. Vikersund sentrum trenger en grønn lunge. Men jeg heier på nok et bygg innenfor gjeldende reguleringsplan – uansett om det tar min utsikt til Tyrifjorden. Mitt behov for å se vannet fra terrassen er langt mindre viktig enn at Vikersund skal få utvikle seg.

Jeg vet at det er delte meninger om hvordan rådhuskvartalet skal utvikles. I henhold til reguleringsplanen er det rom for et bygg til. La det komme, la det utvikle stedet vårt til noe enda bedre. Den flotte pollen i sentrum, mellom to moderne og tidsriktige boligblokker, med næringsaktivitet og kanskje en restaurant, og gjerne en båtmarina like ved, vil gjøre Vikersund enda mer attraktivt.

Jeg snakket forleden med en som driver kafévirksomhet i Vikersund. Vedkommende sa: «Jeg skulle kanskje ikke sagt dette, siden jeg driver i serveringsbransjen selv, men jeg håper det kommer et restauranttilbud i tilknytning til den nye blokken. Der man kan ha kafé på dagen, restaurant på kvelden, og kanskje rom for kunstutstillinger og konserter.»

Og det er helt riktig sagt. Politikerne og kommunens administrasjon må erkjenne at det er nå slaget om Vikersunds videre utvikling står. Det som har skjedd så langt, er veldig bra. Det gjenstår å rydde opp helt i sørenden av sentrum. Og det skulle vært kantslått, ryddet og hogd ved mange eiendommer rundt selve sentrum.

Hvorfor ikke male en fargerik og bred stripe på asfalten gjennom Vikersundgata, 253,5 meter lang – for å illustrere for både fastboende og besøkende hvor langt verdens lengste skihopp faktisk er? Den ville vel strukket seg omtrent fra undergangen i sør til Grandplassen. Så må vi utvikle videre nordover, i første omgang med et nytt leilighets- og forretningsbygg, som allerede er på tegnebrettet. Men derfra til rådhuset tror jeg vi skal ha litt is i magen.

Vikersund har alle muligheter.

La oss skape et moderne Vikersund for en trygg og god framtid, et tettsted med plass, rom og muligheter for alle. Det renner meg en verselinje fra Vikersundsangen i hu: «Klang har navnet denne stund – Vikersund».

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken