Gå til sidens hovedinnhold

Vi må snakke litt om dovaner

Artikkelen er over 3 år gammel

Kronikk Dette er en kronikk, skrevet av en ekstern bidragsyter. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdninger.

Fett, matrester, q-tips, våtservietter og annet avfall kastes altfor ofte i do. Dette må vi gjøre noe med sammen. Vår jobb er å informere om konsekvensene av en slik handling. Din jobb er å kaste alt i søppelbøtta.

Kommunene i samarbeidsprogrammet Godt Vann Drammensregionen gjennomførte en dokampanje for første gang i fjor. I forkant av kampanjen hadde vi en spørreundersøkelse om dovaner. Tilsvarende undersøkelse har vi gjennomført i år og de aller fleste resultatene har blitt noe bedre og ingen har blitt dårligere. Så forhåpentligvis går vi rette veien, men så lenge en fjerdedel av innbyggerne fortsatt ikke vet sikkert hva som skal i do er det behov for informasjon. Derfor starter vi med en ny dokampanje i disse dager.

Avfall i avløpsrørene klumper seg sammen og tetter rørene. Tette rør gir avløpsvann på avveie, noe som kan føre til oversvømmelse av kjellere eller føre til forurensning av naturen. I tillegg fører avfall også til pumpestopp på avløpspumpestasjonene. Det koster tid og penger å reparere, og mens pumpen står så kommer avløpsvannet på avveier.

Fett avleirer seg i rørene og det fører til at pumpene må bruke mer strøm for å pumpe avløpsvannet videre. Ved nedbørsperioder er noen av rørene i utgangspunktet dimensjonert for å ta unna overvann, men det går ikke om rørene er fulle av fett. Dette koster både tid og penger å rydde opp i og kan føre til avløpsvann på avveier.

Du har betalt renovasjonsavgift for at noen skal komme og hente fett, matavfall og annet avfall hjemme hos deg og behandle det på en miljøforsvarlig måte. Da er det dårlig økonomi og naturvern å sende det i avløpet.

Over 20 prosent av de vi spurte i undersøkelsen syns det er greit å kaste alt eller noe av dette i toalettet: hår, matrester, våtservietter, bomullsdotter, stekefett eller snus. Det er de unge som er minst informert og hele 46 prosent av de mellom 18-29 svarte at de syns det var greit å kaste dette i toalettet. I en måneds tid vil vi derfor spre vårt enkle budskap på kumlokk på strategiske plasser, på kinoreklame og på plakater på offentlig toalett. Vi inviterer til åpent renseanlegg og kanskje får du doambassadører på besøk på døren. Budskapet vil også komme via sosiale medier og vi håper du vil være med å spre det. Sammen kan vi rydde avløpet.

Det er kun tre ting som skal i avløpsrørene; tiss, bæsj og dopapir. Alt annet skal kildesorteres i avfallsbeholderne dine som du allerede betaler for. Er du i tvil sjekk ut doguiden.no.

Kommentarer til denne saken