Gå til sidens hovedinnhold

Vil ha OL til Norefjell i 2022

Artikkelen er over 13 år gammel

Skinnes: - Oslo var uproffe og naive

KRØDSHERAD: Ordfører Olav Skinnes tror Tromsø er sjanseløse i kampen om OL i 2018, og vil ha vinterlekene til Norge og Norefjell i 2022.

Skinnes var hoderystende vitne til NRK-dokumentaren ”Bak lukkede dører” tirsdag kveld. Den viste hvordan Tromsø tok innersvingen på konkurrentene i kampen om å bli norsk OL-søker i 2018.

I tillegg til å dokumentere Tromsøs proffe lobbyvirksomhet inn mot sentrale personer i idretten og politikken, avslørte NRK at Oslo og Norefjell kan ha vært taperne i et skittent spill.

Skinnes tror Tromsø kan se langt etter å vinne kampen om lekene i 2018, og mener Krødsherad og Norefjell må tilbake på banen i 2022. Enten i samarbeid med Oslo, eller gjennom en relansering av ideen om et Buskerud-OL.

Der ser han for seg alpine øvelser i Krødsherad, hopp i Vikersund, langrenn på Konnerud og ishaller i Drammen, Hønefoss eller Bærum.

- Lurt av Heiberg

Samtidig som NRK tirsdag avslørte Tromsø-delegasjonens proffe lobbyvirksomhet inn mot maktpersoner og beslutningstagere, hevdet dokumentaren at Oslo kunne vunnet OL-kampen – med Norefjell på laget.

I stedet valgte Oslo å samarbeide med Lillehammer om de alpine øvelsene, og la inn en søknad med 25 mils avstand mellom søkerbyen og et av de viktigste anleggene. Det ble for drøy kost for IOC-president Jacques Rogge, som i media nærmest avfeide Oslos OL-sjansen.

Det var det norske IOC-medlemmet Gerhard Heiberg – ifølge NRK en ihuga Tromsø-tilhenger – som anbefalte Oslo å samarbeide med Lillehammer. Olav Skinnes mener Heiberg bevisst førte Oslo bak lyset.

- Et skittent spill av Heiberg. Det er det ingen tvil om, sier Krødsherad-ordføreren til Bygdeposten.

- Oslo var naive

Mest oppgitt er imidlertid Skinnes over Oslo kommune og daværende ordfører Per Ditlev-Simonsen, som han hevder var både uproff og naiv gjennom hele prosessen.

- Jeg var i to møter med ordføreren før Oslo i det hele tatt søkte om OL. Jeg følte dessverre at jeg fikk veldig dårlig respons. Oslo gjorde to store feil, sier Skinnes, og lister opp:

* Oslo undervurderte hvilket nettverk og hvilke kontakter man trengte. NRK-dokumentaren viste hvordan Tromsø kan ha vunnet kampen gjennom sin proffe lobbyvirksomhet

* Oslo valgte Lillehammer fremfor Norefjell, og diskvalifiserte på den måten sine sjanser til å få vinterlekene.

- Ønsket Norefjell

- I utgangspunktet var Norefjell den sterkeste kandidaten - og det var min kandidat, sa Per Ditlev-Simonsen i NRK-dokumentaren tirsdag.

Så skal Heiberg ha kommet på banen, og fått Oslo til å velge Lillehammer.

Nå ruster Krødsherad-ordføreren opp til ny kamp.

- Du mener seriøst at Norefjell bør tilbake på banen i 2022?

- Ja, men da er ikke jeg ordfører. Kanskje jeg kan trekke litt i trådene likevel, ler Skinnes.

NB: En norsk søknad i 2022 vil avhenge av at OL ikke havner i Europa i 2018. Vinter-OL går i Canada i 2010 og i Russland i 2014. Det er ventet at Asia – ved Sør-Korea eller Japan – kan være en sterk søker i 2018.

NB2: Da Idrettsstyret valgte Tromsø over Oslo som norsk søkerby til OL i 2018, skjedde det med minst mulig margin. Avstemningen endte 6-6, men fungerende Idrettspresident Odd Roar Thorsens Tromsø-stemme telte dobbelt.