Det var i forrige uke at i alt 37 busspassasjerer i alderen 67 til 84 år fra kommuner på Jæren var på busstur. Turen startet i Stavanger tirsdag, med hjemkomst samme sted søndag.

En av nettene overnattet gjestene i Vikersund, melder Dagbladet, og onsdag er 33 av passasjerene bekreftet smittet av korona.

– Sjåføren og den ene av de to reiselederne har fått konstatert at de ikke er smittet. Vi venter på resultatene av de siste fem testene – for fire turdeltakere og den andre reiselederen, sier kommuneoverlege Hans Petter Torvik i Sandnes kommune til avisen.

Flere overnattinger

Foruten Vikersund jobbes det med smittesporing etter to overnattinger på Lillehammer og en på Dombås.

Fra den siste overnattingen i Førde er seks ansatte på hotellet i karantene i tillegg til ni ansatte ved ambulansen og sykehuset i Førde. En av passasjerene ble akutt syk på ferja fra Lavik til Høyanger. Ferja snudde, og en kvinne i 75 års alderen fra Sandnes ble hentet med ambulanse. Hun ble sendt videre til Haukeland i Bergen.

Overholdt smittevernregler

Kommuneoverlegen i Sandnes sier til NRK at busselskapet som organiserte turen, holdt seg til smittevernreglene.

Bussen hadde 55 plasser. I reisefølget satt par sammen og enslige alene. Torvik sier selskapet reagerte riktig da de ble gjort kjent med at det var smitte blant passasjerene, og at de umiddelbart kontaktet Stavanger kommune for testing.

– At de heiv seg rundt og fikk testet alle i bussen, uten at noen gikk av, gjorde at de mest sannsynlig forhindret et mye større utbrudd, sier han.

Fryktelig leit

Busselskapet Ingvars Reiser i Randaberg sier de er fryktelig lei seg for det som har skjedd.

– Vi har arrangert turer i hele sommer, noe som har gått veldig bra, men denne siste turen kommer vi til å huske lenge, sier Ingvar Landa til Randaberg24.

Landa sier de har vært veldig opptatt av å følge smittevernreglene. Alle på bussen fikk tilbud om munnbind, og det ble brukt håndsprit underveis på turen.

Smitten ble oppdaget etter at en person ble innlagt på sykehus i Bergen etter å ha fått et illebefinnende. Det var i utgangspunktet ikke mistanke om koronasmitte, men det ble tatt en test likevel. Busselskapet tok straks kontakt med kommunen da de ble gjort kjent med at en av passasjerene var smittet.