Korona-utbruddet fører til avløpsproblemer

BER INNBYGGERNE OM HJELP:  Øvre Eiker kommune ber nå folk huske på at det kun er tiss, bæsj og dopapir som skal trekkes ned i do.

BER INNBYGGERNE OM HJELP: Øvre Eiker kommune ber nå folk huske på at det kun er tiss, bæsj og dopapir som skal trekkes ned i do. Foto:

Korona-utbruddet har gitt nye og uventede konsekvenser. – Vi har nå store utfordringer med økt mengde våtservietter, filler og annet søppel i avløpsvannet, sier Kim Karlsen i Øvre Eiker kommune.

DEL

I en allerede krevende situasjon fører fremmedlegemer i kloakken til driftsstopp og utfordrende arbeidsdager for de ansatte i avløpsavdelingen i Øvre Eiker kommune.

Det klappes velfortjent for alle hverdagsheltene som holder samfunnet i gang, og nå ber de som jobber med avløpsvannet også om litt hjelp på veien.

– Vi hadde satt stor pris på at alle i disse hjemmekontor-tider, er ekstra oppmerksomme på hva de putter i do og oppvaskkummer, sier leder av avløpsavdelingen i Øvre Eiker kommune, Kim Karlsen i en pressemelding.

Trussel mot utsatt infrastruktur

Han forteller Q-tips, våtservietter, filler og annet søppel som havner i do, er et stort problem for dem også til vanlig og at det er den desidert største årsaken til pumpestopp.

– Under dagens spesielle omstendigheter registrerer vi en betydelig økning av dette og annet søppel inn til våre pumpestasjoner og renseanlegg, noe som skaper problemer, sier Karlsen.

– Vår jobb er å holde avløpsanleggene i gang og sørge for sikker håndtering av avløpsvannet, og da må kommunens innbyggere sørge for å kaste søppel i søppelbøtta og fett og matrester i organisk avfall, sier Karlsen.

Kun tiss, bæsj og papir

Annet enn tiss, bæsj og toalettpapir som trekkes ned i do fører til mye ekstraarbeid for driftsoperatørene ved avløpsanleggene, fordi annet søppel pakker seg sammen og stopper pumpene.

– Pumpestopp krever at to mann må reise ut for å fjerne tilstoppingen. Det gir dem mer eksponering for korona-smitte enn strengt tatt nødvendig i dagens situasjon. Avløpsanleggene våre er derfor nå ekstra sårbare for driftsproblemer, noe som igjen er en trussel mot utsatt infrastruktur, sier Karlsen.

Må jobbe sammen

– Vi må jobbe sammen for å løse denne utfordringen, og budskapet er enkelt: Tiss, bæsj og dopapir er alt som skal i do, sier Karlsen.

Han ber derfor folk nå være ekstra påpasselige med dette, og viser til nettstedet doguiden.no for mer informasjon.

Artikkeltags