Gå til sidens hovedinnhold

Kommuneoverlegen etter sju nye smittetilfeller: – Vi har god kontroll over situasjonen

Smitten er på ingen måte i ferd med å avta, etter forrige ukes utbrudd på Nordre Modum ungdomsskole.

Onsdag melder Modum kommune om sju nye tilfeller av koronasmitte. Dermed er i alt 27 moinger i isolasjon, men sju av disse slipper ut allerede i dag da karantenetiden nå kun er fem dager.

– Tallene er høye, men det er ingen grunn til panikk. Vi har god kontroll over situasjonen, sier kommuneoverlege Pål Steiran.

LES OGSÅ: Større koronautbrudd på NMU

Ingen alvorlig syke

Kommunen er svært detaljerte i dagens gjengivelse av sykdoms- og smittebildet, og forteller at hele 67 prosent av de 27 med påvist smitte er barn eller unge under 18 år.

Videre står det at ti prosent er symptomfrie, 73 prosent har lette symptomer, mens 17 prosent har moderate symptomer som feber, kroppsverk, hodepine og tap av lukt eller smakssans.

Det kanskje viktigste er dog at ingen er alvorlig syke og ingen er lagt inn på sykehus som følge av utbruddet.

Kommuneoverlege Steiran er helt klar på at parameteret for smittesituasjonen i kommunen nå må være antall alvorlig syke. Og altså ikke som tidligere, antall positive tester.

– Det viktigste er at de som blir satt i isolasjon forholder seg til dette. Og det samme med dem som er i karantene. Med andre ord, forholde seg beskjeder fra våre smittesporere. I tillegg vil jeg anbefale å holde avstand, fortsetter kommuneoverlegen.

Les også

Kommuneoverlegen etter 20 smittetilfeller på tre skoler: – Pandemien er ikke over

Halvparten uvaksinert

Et annet viktig element med smitte blant unge er vaksinestatus. Under 12 år er så langt ingen nordmenn vaksinert, og under 18 kan det være kort tid siden vaksine ble satt.

Derfor informerer kommunen om at cirka halvparten av de 27 i isolasjon er uvaksinerte. 22 prosent er fullvaksinerte, mens 28 prosent har fått én vaksinedose. Flere av disse er ungdommer, og skal ikke ha mer enn én dose. Problemet er derimot at kort tid mellom vaksinetidspunkt og smitte gjør at det er usikkerhet rundt vaksinens virkning.

Kommentarer til denne saken