Gå til sidens hovedinnhold

Få til forlik om fravær

Artikkelen er over 4 år gammel

Det var for snillistisk å operere uten et regelverk om fraværet i videregående skole.

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

I fjor høst ble det innført strengere regler for fravær i videregående skole. Reglene viser seg å ha god effekt, men nå blir det ny dragkamp om saken. Arbeiderpartiet mener nemlig at det nye systemet er for «rigid og strengt». I forslaget til nytt Ap-program heter det at partiet vil erstatte regjeringens system med et nytt nasjonalt regelverk «som bidrar til mindre byråkrati, mer rettferdighet for elevene og økt gjennomføring».

Avisen Klassekampen kunne nylig bringe tall fra Sør-Trøndelag som viser at antallet dager elever er borte har sunket med 41 prosent. Buskerud har tidligere rapportert om en nedgang på 19 prosent. De nye fraværsreglene innebærer at elever som har mer enn ti prosent udokumentert fravær som hovedregel ikke skal få karakter i faget.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

- Høyre innførte en fraværsgrense der elevene er mer til stede og lærer mer. Ap ønsker å reversere denne grensen. Det betyr økt fravær og mindre læring, sier stortingsrepresentant Kent Gudmundsen (H) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). Han advarer mot usikkerhet mot en ordning som viser seg å fungere svært bra. Ap stilte seg bak kompromisset som åpnet for de nye fraværsgrensene, men nå er det altså nye toner fra den kanten. Aps Martin Henriksen poengterer at det er snakk om et nytt regelverk.

- Vi vil den såkalte skulkingen til livs, men ikke gjøre det vanskeligere for elever som sliter. Høyre må slutte med skremselspropaganda, men ta inn over seg at samtlige partier på Stortinget er uenige med regjeringens modell. Vi har hele tiden vært åpne på at fraværsreglene langt fra er perfekte, sier Henriksen. Ap vil se an hvordan dagens regelverk påvirker frafallet i skolen og hvor mange elever som dropper ut fordi de blir stående uten karakter.

Dagens fraværsregler er ikke perfekte, men de fungerer i hovedsak slik de er tenkt.

 

Grensen gjelder bare for udokumentert fravær. Regelen har dermed møtt kritikk siden elevene nå må ha legeattest ved sykdom. Det hører med til historien at grensen heller ikke slår inn når det dreier seg om omsorgsoppgaver, tillitsvalgtarbeid, politisk arbeid, religiøse høytider, hjelpearbeid eller lovpålagte oppgaver.

Dagens fraværsregler er ikke perfekte, men de fungerer i hovedsak slik de er tenkt. Fraværet går betydelig ned. Det er en klar indikator på at det var for snillistisk å operere uten et regelverk. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen kunne sikkert ha gjort en grundigere jobb med å forberede det nye regelverket, men det er heller ikke så lett å se hvordan det kunne ha vært justert.

Sentrale politikere i de store partiene bør stikke hodene sammen for å skape et nytt bredt forlik om fraværsreglene i videregående skole. Her bør det være forutsigbare rammer som gjelder en stund framover i tid.

Kommentarer til denne saken