Gå til sidens hovedinnhold

Salg av Øvre Eiker Energi – følelser og fakta

Artikkelen er over 3 år gammel

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

(Eikerbladet)

Høyres gruppeleder i Øvre Eiker, Adrian Wilhelm Kjølø Tollefsen, mener i et innlegg i Bygdeposten og DT før jul at motstanden mot salg av Øvre Eiker energi bare bygger på følelser, i hans verden irrasjonelle sådanne, vil jeg tro. Han vil i god høyreånd selge e-verket og sette pengene i et slags «Øvre Eikers oljefond».

Han spør også om eierskap og drift av et energiverk virkelig er en kommunal oppgave. Han spør som en høyremann, men bør få svar fra andre enn høyrefolk.  Jeg vil svare: Ja, faktisk bør viktige samfunnsoppgaver, som helse, skole og infrastruktur som veier, jernbaner og kraftproduksjon og overføring være på offentlige hender. Det har med sikkerhet, stabilitet, kontroll og styringsmuligheter å gjøre. Hva som skjer etter eventuelt salg til Ringerikskraft – og mulige videre salg og strukturendringer, har Øvre Eiker ingen styring over.

Les også

Det er litt pussig at «alle andre» vil kjøpe det politikerne i Øvre Eiker vil selge

 

Om vi ser helt bort fra det ideologisk viktige spørsmålet om eierskap, men bare teller penger i lys av framtida, er det minst to viktige spørsmål som dukker opp: For det første, dersom Ringertikskraft vil satse penger på dette kjøpet, hvorfor ser de det veldig lønnsomt å eie Øvre Eiker energi, mens gruppelederen i Øvre Eiker Høyre ikke ser samme lønnsømhet når selskapet er på egen kommunes hender?

For det andre, hvem skal betale for kjøpesummen til slutt? Kan den betales med annet enn strømprisen? Dvs. fra økte priser til bl.a. Øvre Eikers kunder? Da må jeg spørre Kjølø Tollefsen: Hva er forskjellen på å betale mer for strømmen om den faktureres fra Ringerikskraft – eller om Øvre Eiker Energi sjøl hadde gjort det? For ikke snakke om sjølve spøkelset etter Høyres syn, en liten eiendomsskatt for å betale de skoleutbygginger og annet, i forhold til økte el-priser? Skal ikke alt betales av innbyggerne, uansett? At prisene på til privatkunder og næringsliv vil øke, er jeg ganske overbevist om.

Les også

Øvre Eiker energi-debatten: – Beredskapen vil svekkes betydelig 

Tilhengerne av salg snakker om å sette salgssummen i et fond, og tenker seg høy avkastning på dette. Det er rett og slett ikke mulig dersom risikoen er lav. Høy risiko gir høyere avkastning. Men det er vel ikke det man tenker seg? Kjølø Tollefsen syns det er dristig «å legge alle eggene i en eneste kurv», nemlig å binde så mye penger i ett selskap, Øvre Eiker energi. Jeg svarer: Finnes det mer lønnsom og mer langsiktig, sikker investering enn i fornybar kraft og infrastruktur?

Rein vannkraft, overføringslinjer, kabler og fibre er framtida, og det er verdier som stiger.
Det henvises til alternative energikilder som kan true energiselskapers verdier i framtida. Uansett lokale vindkraftanlegg eller solcelleanlegg; vi vil trenge svært mye stabil kraft og regulerbar kraft til å balansere for de vindstille eller overskya dagene i vindturbiner og solpaneler. Dette veit alle som jobber med energiforsyning, ikke minst Ringerikskraft.

En god bonde selger ikke såkornet før våronna, eller den beste avlsoksen sin for å finansiere fôr til de andre dyra i fjøset. Det er umåtelig synd at kommunestyrets flertall blir med på klassisk høyrepolitikk, en lokal Thatcherisme for å gi kortsiktig gevinst.
Hvor i all verden er Senterpartiet? Jeg spør igjen, som jeg gjorde i sommer. Nå får ansvarlige Sp- folk filleriste egne, lokale folkevalgte.

Les også

– Start en folkeaksjon og stopp salgetJeg foreslår at gode eikværinger gjør to ting: legg press på «ditt lokale parti» i denne saken – og samtidig gå ut og fortell om din motstand . Lag et fakkeltog, med et folkehav i stasjonsgata i Hokksund, der det bare er én parole: Nei til salg av Øvre Eiker energi!

LES MER OM SAKEN HER:

Kommentarer til denne saken