Gå til sidens hovedinnhold

Kjære politiker

Artikkelen er over 3 år gammel

Furulund bofellesskap Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Hva ønsker du deg den dagen du ikke lenger klarer deg alene? Dagen du ikke kan finne toalettet eller den dagen du glemmer hvordan du lager mat? Dagen du blir ensom i eget hus. Dagen du er i ferd med å miste deg selv, og alle andre enn deg selv skjønner det.

Du ønsker kjente og trygge omgivelser. Du ønsker å ta egne valg. Du ønsker mestring. Du ønsker gode øyeblikk. Du ønsker å bety noe. I Modum kommune har vi et fantastisk flott tilbud som legger til rette for dette. Ved Furulund bofellesskap tilbys personer med demens egen «leilighet» hvor brukeren som enkeltmenneske settes i fokus.

Les også

24 gamle og syke må flyttes for å redde kjempetilskudd

 

Her bevarer man sin identitet med egne møbler, minner og bilder. I tillegg er det faste pleiere som kan bistå ved behov. Det er felles måltider og felles utflukter. Man har frihet til å gå ut i frisk luft når man vil. Her hjelper brukerne til med det de kan. Individuell tilpasset pleie. De mestrer det de kan mestre, nettopp fordi de og deres behov blir sett. En slik mellomstasjon fra hjem til sykehjem er nødvendig. Nå vil kommunen legge ned tilbudet. De vil flytte personer med demens fra Furulund bofellesskap til 3. etasje i Modumheimen. Modumheimen har blitt rustet opp for den kommende eldrebølge, det er flott.

Men, å nedlegge Furulund er å gå flere skritt tilbake. Personer med demens er ikke like, og ingen dag er lik. Det trengs små forhold, nære relasjoner, kjente omgivelser og mulighet til mestring. Blir det for stort og ukjent kan det oppstå uro. Det vil kreve flere ansatte. En avgjørelse om nedleggelse er kortsiktig tenkning, og alt annet enn et framtidsrettet helse- Norge. Demensforekomsten stiger. Her har vi på ingen måte råd til å spare.

Vi ønsker med dette sterkt å oppfordre politikere i kommunen til å fortsette prioriteringen av individuell tilpasset, trygg og faglig god demensomsorg slik at det fortsatt blir like bra i framtiden- den dagen dere eller deres nærmeste kanskje selv må benytte dere av tilbudet.

Avslutningsvis ber jeg politikerne sette seg inn i Demensplan 2020 «Et mer demensvennlig samfunn».

En hjertelig og stor takk til pleierne ved Furulund bofellesskap - kunnskapen og tryggheten deres!

Les også

Klippet og klart

 

Kommentarer til denne saken