«Vikersund? Ja, det er oppe i Hedmark der?»

Godt omdømme: Geir Holen mener andre ting enn for eksempel Vikersundbakken må frontes for å gjøre Modum mer kjent, for han sier bygda trenger flere innflyttere - ikke flere turister.              Foto: Torunn Bratvold

Godt omdømme: Geir Holen mener andre ting enn for eksempel Vikersundbakken må frontes for å gjøre Modum mer kjent, for han sier bygda trenger flere innflyttere - ikke flere turister. Foto: Torunn Bratvold

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Omdømme er ikke noe du kan ansette noen til å fikse. Et godt omdømme må du gjøre deg fortjent til.

DEL

SpaltistDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Sjøl om jeg har bodd en tredjedel av livet mitt på Vestlandet er ikke moingmålet helt avskrapa. Når jeg svarer Vikersund på vestlendingers spørsmål om hvor jeg kommer fra, kunne jeg ofte vel så gjerne svart Södertälje. Hvis det ikke er en eldre herre med fartstid fra Bergensbakkene da Birger Ruud vant to renn rett etter krigen, eller en Fanafrue med hofteopptrening fra Kurbadet. Kjennskapen til Modum og Vikersund er oftest minimal.

Godt omdømme ovenfor hvem? Ordfører Versland har (forhåpentligvis) startet en debatt etter selv å ha oppdaget at ingen veit hvor Modum er. All ære til ordføreren for å ta tak i dette, men når man leser Bygdepostens intervju undres jeg hva man egentlig vil.

Det virker som ordføreren mener vi må få noen til å fronte Modum for å gjøre at Blaafarveværket, Vikersundbakken og Krøderbanen forbindes med Modum. Er det derfor omdømmet skal bedres? Å tiltrekke seg flere turister? Det er vel og bra, men når sist hørte du om noen som flyttet til Sørumsand fordi det er nærme Norges eldste museumsjernbane Tertitten? Eller til Jevnaker fordi der ligger det fremragende kunstmuseet Kistefoss? Ønsker vi flere turister virker trolig en reklamekampanje bedre og mer målrettet.

Hvor viktig er det at man assosierer et sted med en eller annen kjent person? For en kommune må det være langt viktigere å bli assosiert med hvor en vil bo, starte virksomhet og bidra til lokalsamfunnet. Særlig for Modum som får mindre å bruke på offentlige tjenester fordi moingenes gjennomsnittsinntekt og skatt er så lav at kommunen er lavinntektskommune.

En person som skal jobbe med omdømme er ganske meningsløst hvis ikke politikerne går i front og erkjenner at det må endring til. De må legge til rette for at Modum skal være attraktivt. Og nei, da snakker vi ikke om natur og at vi har et flott idrettsmiljø. Det har selv det minste fiskevær i Finnmark. Vi snakker om det som gjør at ressurssterke folk faktisk vil bosette seg i Modum.

Et av Modums største omdømmeproblem er kanskje ikke at Modum ikke er å så godt kjent, men at så få av oss som trygt og godt har vokst opp i Modum for så å flytte ut, ta høyere utdanning og etterhvert stifte egen familie IKKE ser på Modum som et reelt alternativ for å slå seg ned.

Innen salg og markedsføring sier man at det er dyrere og vanskeligere og skaffe seg nye kunder, enn å pleie de man allerede har. Det «enkleste» for Modum å tiltrekke seg burde være de som kjenner Modum. Men når vi svikter, burde man heller se på hva som er de reelle årsakene til at ikke flere av oss flytter hjem og bidrar til bygda som har fostret oss.

Svaret på det er trolig attraktive arbeidsplasser eller rask og forutsigbar reisevei til spennende jobber enten de ligger i Åmot, Drammen eller Oslo.

Derfor er kanskje det mest spennende som nå skjer for Modums omdømme Næringsrådets prosjekt om hvordan unge vil at Modum skal være i framtiden. Her bør samtlige lokalpolitikere høre på de kommende innspillene, og faktisk gjøre noe med det. Da kan de ha gjort at Modum fortjener et godt omdømme.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken