Gå til sidens hovedinnhold

Åpnet Haugfosstien i solskinn

Artikkelen er over 6 år gammel

Turgåere i alle aldre møtte mannsterke opp gruvetråkka til Blaafarveværket under åpningen av Haugfosstien.

Kommunegartner Tone Hiorth hadde en lang rekke med ivrige turgåere bak seg da hun ledet an for å teste den nye turstien.

Det kom flere busslaster med turgåere til åpningen. Enkelte var så ivrige at de «tjuvstartet» på turen før Jens Vig, styreleder i DNT Drammen og omegn, hadde foretatt åpningen.

Et samarbeid mellom DNT, fylkeskommunen og Modum kommune, samt støtte fra Gjensidigestiftelsen, har gjort prosjektet mulig.

– Det har kostet 60 000 kroner, og det er nedlagt 450 dugnadstimer, sier ordfører Terje Bråthen.

Åpnet «Modums gull»

Dugnadsgjengen ble hedret. De har funnet igjen deler av de gamle hesteveiene, hogget og merket. Stien knytter sammen Blaafarveværket og Koboltgruvene. Turen er på 12 kilometer og går langs en rekke historiske kulturminner og gamle boplasser, godt merket med infoskilt. Det er mulig å velge enten lang eller kort løype.

– I 1772 fant Ole Witloch kobolt. I dag er det «Modums gull» vi åpner for alle i Skuterudåsen, sa Tone Sinding Steinsvik i sin velkomst.

Gruveåsen er et stort og fantastisk kulturlandskap, der 1 500 mennesker i sin tid bodde. Hun reklamerte særlig for turen «Nordgruvene rundt». Murene er nå satt opp igjen, og skilt er på plass. I sommer starter Blaafarveværket på prosjektet «Sydgruvene rundt».

Attraktivt turområde

– Jeg ser at stadig flere løper og trimmer her. Det er derfor viktig for oss å tilrettelegge området for publikum, sa Sinding Steinsvik.

Det var hun som tok kontakt med DNT for et samarbeid for noen år siden.

– Vi ønsker å sette folkehelse og en aktiv fritid i sentrum, sa Terje Bråthen.

– Denne stien har alt; vakker natur, kupert skogslandskap og spennende geologi og historie, sa Jens Vig. DNT ser at det er viktig å legge nye stier til et mål.

– Det har denne stien, med utstillingssteder i begge ender, sa han.

Drammen til Norefjell

Ole Brunes, styreleder i Gjensidige Modum og representant for Gjensidigestiftelsens gavekomite i Buskerud, opplyste at det på landsbasis gis bort 30 millioner i året, og to mill i Buskerud, til turstiprosjekter. På sikt er Haugfosstien tenkt som et ledd i en natursti helt fra Drammen til Norefjell, krydret med opplevelser underveis. Åpningen var Modums årlige MoVing-arrangement, der målet er å få folk i bevegelse.

Kommentarer til denne saken