Gå til sidens hovedinnhold

Et riktig og klokt valg

Artikkelen er over 5 år gammel

Mandag vedtok Kirkerådet at det skal utarbeides en liturgi for å vie homofile og lesbiske. Det var et klokt valg.

Leder

Denne striden har ridd kirken som en mare i mange år. Bibeltro-tolkere har stått på sitt nei, mens de mange som har en seksuell legning der tiltrekningskraften går mot eget kjønn, har følt seg utstøtt.

Vår egen biskop Per Arne Dahl sa i fjor nei til «homovigsel», men nå er han glad for vedtaket som han selv stemte for. I et intervju med Bygdeposten like før han tiltrådte som biskop sa Dahl at det er mye Gud ønsket skulle være til glede og lyst, men som vi mennesker har gjort til synd og skam. Det var kloke ord.

Skal kirken moderniseres og være en åpen kirke i et moderne samfunn, må den også endre seg i forhold til det som var god latin da mange av grunntekstene de bygger sin forkynnelse på ble skrevet. Tekstene var selvsagt preget av tiden de ble til. At kirken moderniseres og at menneskeskapte lover må stå over kirken har vært viktig for utviklingen av samfunnet vårt.

Vi ser i dag rundt om i verden at i land der fundamentalister tenker motsatt, at gamle tolkninger og lover skal gjelde den dag i dag og settes foran menneskerettigheter og menneskeskapte lover. Det gir seg brutale og groteske utslag. Det er her muslimer av det ytterliggående slaget må ta et oppgjør internt.

Homofile og lesbiske begynner heldigvis å bli akseptert i store deler av samfunnet. Det er lettere å være åpen om sin legning i dag. Det har vært en lang vei, der skam og skyldfølelse om å være «annerledes» har kastet lange skygger inn i mennesker liv. Homofilt samliv mellom menn var forbudt i Norge fram til 1972. Men det var et stort tabu i mange år etter det. Danmark var det første landet i verden som i 1989 tillot partnerskap mellom to av samme kjønn. I 2009 ble det i Norge tillatt for homofile å adoptere barn og for lesbiske å få assistert befruktning. Verden har gått sakte, men sikkert framover. Denne uken ble nok en milepæl brutt.

At homofile og lesbiske nå kan få gifte seg i kirken, er et viktig skritt for å normalisere og ufarliggjøre. Det gir et signal om at vi aksepterer og at vi lever i et land der det er lov å være annerledes. Derfor er vedtaket riktig og valget de tok klokt.

Kommentarer til denne saken