Minnestedet på Utøykaia består av 77 bronsesøyler – én for hver av de 77 personene som ble drept i regjeringskvartalet og på Utøya under terrorangrepet 22. juli 2011. Det er arkitektkontoret Manthey Kula som har tegnet minnesmerket.

– Det er deilig at vi endelig kan åpne det nasjonale minnestedet. Det blir satt stor pris på blant de berørte, sa lederen av støttegruppen Lisbeth Røyneland til NTB tidligere i uka.

Bildeserie

Slik blir det nye minnestedet ved Utøyakaia

Både AUF og Støttegruppen 22. juli har ventet lenge på å få et nasjonalt minnested å gå til. Arbeidet med å få det på plass har vært preget av en strid med naboene ved Utøykaia om hvor minnestedet ligger. En del av naboene mener det vil være retraumatiserende å få minnesmerket så tett på og gikk rettens vei for å endre planene, men vant ikke fram.

Målet om å få minnestedet ferdig til tiårsmarkeringen i fjor ble ikke nådd. Men lørdag ettermiddag blir det altså offisielt åpnet. Kronprins Haakon er blant dem som deltar på åpningen.

Røyneland deltar på åpningen sammen med AUF-leder Astrid Willa Eide Hoem. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og ordfører Syver Leivestad (H) i Hole kommune vil også være til stede.

Overlevende, etterlatte, frivillige og hjelpemannskaper er også invitert til åpningen. Artistene Daniel Kvammen og Eva Weel Skram står for musikalske innslag.

Veistubb gir budsjettsmell på en halv milliard for minnestedet på Utøyakaia

Syver møtte ministeren ved Utøyakaia: – Gjør inntrykk