Gå til sidens hovedinnhold

 Kjære Hagan! Dere har fått en skummel «nabo»

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Lørdag var jeg igjen på besøk på idylliske Skredsvighagan. Det gir alltid ro i sjelen å komme dit. Å se maleriene som skildrer Eggedals gamle kulturlandskap, og så rusle rundt omkring på tunet, hvor man fortsatt kan kjenne igjen det landskapet Christian Skredsvig så og malte.

Men nå så jeg noe som fikk meg til å miste noe av roen. Det var ikke noe dere bevisst har bidratt til. Men på én eller annen måte, sannsynligvis som frø som har fulgt med en bil eller anleggsmaskin, har dere fått inn en svært uønsket plante, som har etablert seg nede ved parkeringsplassen. Det er den invaderende russekålen! Det er en gul, kraftig, tueformet korsblomst.

Den er listet i kategorien: «Svært høy risiko» i Artsdatabankens Fremmedartsliste.

Hvis den ikke fjernes, vil mye av kulturlandskapet rundt Hagan, og i engene hele veien ned mot Eggedal sentrum, om noen år være helt forandret. Det er jo slik at spredningen vil skje eksponentielt. Teoretisk vil en plante som dobler arealet den okkuperer hvert år, og bruker 29 år på å dekke halvparten av et areal, kun bruke ett år til på å dekke hele arealet.

Mange steder vil arter som i løpet av århundrers pleie har funnet en nisje i dette kulturlandskapet, kunne være utkonkurrert av denne arten. Da vil også utsikten fra Hagan være en helt annen enn den vi ser på Skredsvigs bilder.

Jeg håper derfor at dere vil fjerne disse plantene raskt, da de snart setter frø. Den må lukes, og nå når den er i blomstring, må avfallet pakkes i plastsekker og destrueres forsvarlig. Så må man følge opp med luking utover i sesongen og i årene framover. Tar man den før blomstring, kan man la den ligge der man liker den. Da vil den trolig forsvinne etter hvert.

Jeg har også sett enkelte andre tuer langs veien i dalen, men så lite at det bør være mulig å bekjempe den her i Eggedal. Den er lett å kjenne igjen, og nå i blomstringen er den lett å se, der den rager opp over andre blomster og gress.

Jeg vil derfor også be alle andre Eggedøler om å fjerne det de ser av russekål. I første omgang er det veikanter, fyllplasser og lignende som er utsatt. Når den blir tallrik, sprer den seg videre inn i mer etablert vegetasjon.

I forhold til andre utfordringer med uønskede fremmede arter i vår natur, bør det være enkelt å holde russekålen nede i Eggedal, hvis vi starter i tide!

Kommentarer til denne saken