Gå til sidens hovedinnhold

Kine blir fjøsmester: – Dette blir et luksusfjøs

I august skal det nye undervisningsfjøset til Buskerud videregående skole stå klart, og Kine Kollerud blir fjøsmester i den topp moderne driftsbygningen.

Nybygget reiser seg i disse dager. Det er danske Gråkjær som leverer herligheten, mens flere lokale firmaer er underentreprenører.

– Planen er at det skal stå ferdig til midten av august, sier rektor Bjørn-Erik Buøen.

Prisen på bygget, inkludert melkerobot, skraperobot, og fôrmikser med tilhørende transportbånd for automatisk fôring, er rundt 70 millioner kroner. Fjøset får også kameraovervåkning, med mulighet for overføring til klasserommene. Bygget får også en avsats i andre etasje der besøkende kan få full panoramaoversikt over det som foregår, pluss et besøksrom i første etasje.

Avvikler melkeproduksjonen hjemme

Og fjøsmester blir Kine Kollerud (43) fra Simostranda. Hun ble valgt ut blant 14 søkere.

Når Kollerud begynner i jobben i august, går hun fra å være selvstendig næringsdrivende melkebonde til å bli fast ansatt i fylkeskommunen.

– Jeg har jobbet i eget fjøs i 20 år. Men fjøset hjemme har også vært praksisarena for elever her fra skolen de siste årene. Det betyr at jeg har hatt én elev i praksis en gang i uka, i tillegg til at jeg har hatt klasser i «melkepraksis» i fjøset, slik at de har fått prøve seg på melking og fjøsstell. Og det var hovedgrunnen til at jeg søkte på denne jobben: Jeg koser meg veldig sammen med elevene.

Den faste jobben, som er en full stilling, betyr også endringer på gården hjemme på «Kutoppen».

– Jeg kommer til å avvikle melkeproduksjonen der. Jeg kommer bare til å beholde noen ammekyr, sier hun.

Luksusfjøs

Den nye fjøsmesteren gleder seg stort til å komme i gang til høsten.

– Det skal bli deilig. Dette blir et luksusfjøs.

Men selv om hun skal være sjefen i det nye fjøset, har hun ennå ikke vært inne i bygget for å se. Det har heller ikke rektor Bjørn-Erik Buøen.

– Det er veldig strenge regler på grunn av smittevern, men vi skal få til en befaring snart. Trolig i løpet av de neste to ukene. Og da skal Kine også være med, sier han.

Det ser hun fram til, for selv om hun formelt ikke begynner i jobben før 1. august, deltar hun aktivt i planleggingen.

– Og det er noe helt annet å få se det i virkeligheten, i stedet for bare på tegninger, sier hun.

LES OGSÅ: Vil du jobbe som fjøsmester?

«Rektor» i fjøset

For Bjørn-Erik Buøen er det betryggende å ha en erfaren melkebonde med i denne fasen.

– Hun er med som en ressursperson i planleggingen. Fjøsmesteren blir jo sjefen, og det er hun som får hele ansvaret for driften og produksjonen. Hun blir «rektor» i fjøset.

Planen er at det til undervisningsstart i høst skal være totalt 100 storfe på plass – 47 av dem skal være melkekuer. I tillegg er det plass til 75 sau. Dermed ligger det an til storhandling.

– Vi har fått bevilget penger til innkjøp av dyr, men vi har ikke startet den formelle innkjøpsprosessen ennå. Vi skal i gang med dette snart, sier Bjørn-Erik Buøen.

LES OGSÅ: Se søkerlisten! Disse vil bli Fjøsmester

Kommentarer til denne saken