Gå til sidens hovedinnhold

Kan KrF kvikne til?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I Bygdeposten 24. august feller Gunnar Olsen dødsdommen over KrF. Han sørger ikke. For KrF har vendt arbeidsfolk ryggen og sørga for at Ap mista makta i Modum etter 93 år. Det var KrF som overtalte Sp til å kaste Ap ifølge Olsen. For å si det som det er: dette er sprøyt. Det er heller ikke sant at «en elite i KrF har aversjon mot sosialister.»

I retningsstriden i 2018 valgte et knappest mulig flertall i KrF å gå mot høyre. Det førte til at FrP syntes regjeringen fant på så mye dumt og ble så kjedelig at de gikk ut, og Hareide gikk inn. Politikken ble dermed trukket mot sentrum. Det betyr at partiet har det bedre med seg selv og med den halvparten som ønsket å vende seg mot Ap/Sp.

På flere områder er det mye fellesskap mellom KrF og Ap. Det mener Ropstad også for eksempel innen sosialpolitikk og økonomisk politikk. Og når det gjelder internasjonal solidaritet. KrF står steinhardt på at Norge som et rikt land må prioritere bistand til fattige land. Og bistandsminister Ullstein kjemper en utrettelig kamp for at Norge ikke må bli seg selv nok når det gjelder fordeling av covid-19 vaksiner.

På noen områder har KrF gode saker hvor Ap er en motpol. Kontantstøtte har flertallet i befolkningen med seg, men Ap mot seg. Ap vil at staten skal bestemme hva som er best for ettåringer – de bør i barnehage. I KrF vil vi la foreldrene bestemmer hva som er best for egne barn – om de skal i barnehage eller om de kan få være hjemme med en av foreldrene til de er to år. Blant foreldre med barn i kontantstøttealder er det bortimot en tredjedel som benytter seg av ordningen. Livskvalitet handler om noe mer enn arbeidslinja og økonomisk vekst.

Ap vil og begrense friheten i helsetjenesten, og er sterkt imot ordningen med fritt behandlingsvalg. Den trekker ressurser ut av den offentlige helsetjenesten, heter det. I 2020 gikk 385 millioner kroner til fritt behandlingsvalg. Det er 0.2 prosent av spesialisthelsetjenestens budsjett på 155.5 milliarder kroner. Dette er ingen trussel mot den offentlige helsetjeneste. Av de 385 millioner kroner gikk 80 prosent til psykisk helse, rusomsorg og rehabilitering – områder som det er bred enighet om bør styrkes. I Modum er fritt behandlingsvalg viktig. På Modum Bad har ordningen gitt arbeidsplasser og mange pasienter behandling i flere år. Nå er også Vikersund Bad og Finnerud gård godkjent, og har planer for behandlingstilbud.

KrF har mange andre gode verdisaker å kjempe for – innen klima og miljø, eldreomsorg, menneskeverd. Kommer partiet over sperregrensa, blir KrF å regne med – i en sentrumsposisjon hvor en kan samarbeide både mot høyre og venstre. Kanskje også i roller som kan få Gunnar Olsen på andre tanker enn å ønske KrF en snarlig død?

Les også

- KrF kommer til å dø ut

Kommentarer til denne saken