Hvor mye vet du om partnerens økonomiske krumspring? Er det mulig å holde store transaksjoner – gevinster og tap på børsen unna familiens «kjøkkenbord?

Nordmenn har ristet oppgitt på hodet av korrupte politikere i andre land, og deres familiemedlemmer og venner som har tjent mye penger i kraft av å stå nær makten. De fleste av oss har vel tenkt at norske politikere og deres nærmeste har holdt sin sti ren Vi har kanskje vært naive. Rettelse; vi har vært for naive. Denne sommeren har det nemlig skjedd ting som også stiller alvorlige spørsmål med om hvor uskyldsrene makten i Norge er? Tidligere har det handlet mest om politikerne som ikke helt visste hvor de bodde. De forklarte adresse-forvirringen med de at de ikke forsto regelverket for å få pendlerbolig.

Men nå handler det om aksjer. Å stå fram for hele nasjonen og si at man ikke har tillit til den man er gift med, er i seg selv en enorm belastning rent personlig. Derfor er det ikke så rart at man føler med Erna Solberg på det personlige plan, hvis historien hun fortalte før helgen om sin uvitenhet om ektemannens aksjehandel er den hele og fulle sannhet.

Mannen hennes Sindre Finnes drev aksjehandel i stor skala mens hun var statsminister. Så mye handlet han at eksperter på området mener det dreier seg om en heltidsjobb, selv om han egentlig har arbeidsplikt åtte timer hver dag hos arbeidsgiveren NHO. Det ble kanskje for mange timer alene, mens kona styrte landet? Han ble advart mot slik handel også, men han bedyret at han ikke drev med aksjehandel på grunn av konas jobb. Det var blank løgn og han narret de rundt seg ved å selge antall aksjer slik at det ikke framkom i det offentlige aksjeregisteret som offentliggjøres en gang i året. Her snakker vi om umoral i stor skala, i tillegg til en bevisst planlegging. Dessuten visste han utmerket godt hvordan dette kunne ramme kona hvis det ble kjent.

Et ekteskap uten tillit til partneren er over tid ikke holdbart. Hvordan de skal løse opp i flokene på hjemmebane er det kun de som har noe med. Verre er det for tilliten til henne som politiker og Høyres statsministerkandidat. Burde hun visst, hadde hun mistanker, så hun han dypt inn i øynene og ba han sverge på at han ikke drev med aksjer når han satt for seg selv i statsministerboligen, mens hun styrte landet? Det er rart at man kan leve så avsondret fra hverandre rent økonomisk i et ekteskap at man ikke vet at sin bedre halvdel har aksjer for store summer i spill?

Finnes kan lett ha snappet opp en samtale her og der som kan ha vært til nytte på børsen. Er det virkelig slik at Erna alltid gikk inn i et lydtett naborom når noen ringte – midt i fredags-tacoen og rødvinen – for å avklare noe som potensielt kan ha stor interesse for en som følger aksjekursene tett? Dermed kan Erna uten å vite det ha lekket sensitiv informasjon fordi hun stolte på ektemannen. Spørsmålene er mange. De er alvorlige og de kan potensielt felle Erna.

Også mannen til utenriksminister Anikken Huitfeldt (AP), Ola Flem drev med aksjehandel bak konas rygg. Ola Borten Moe kjøpte aksjer i Kongsberggruppen. Han tok sin portefølje og gikk fra ministerkontoret. Så har vi hatt et par habilitetssaker til, der Tonje Brenna fikk bli, mens Anette Trettebergstuen fikk marsjordre. De handlet ikke aksjer. De var litt for gode venner med noen som ønsket seg betalte verv. Og så har vi historien om lederen for Rødt som plutselig fikk seg nye solbriller etter et besøk i en butikk på Gardermoen. Problemet var bare at han ikke betalte for dem. Det går på tilliten løs. Våre beste kvinner og menn er i strid igjen, men sine egne regler.

Men tilbake til aksjene. Det er veldig merkelig at det så vanntette skott innenfor husets fire vegger at man ikke aner noe om partneres økonomi? For oss som gledestrålende forteller hjemme om årets lønnsøkning eller om det skulle tikke inn 500 kroner fra Norsk Tipping (det skjer ikke meg fordi jeg hverken tipper eller spiller på noe som helst), men det er jo ikke uvanlig at slike ting skjer og at det blir fortalt hjemme ved middagsbordet. Det er ikke helt riktig at jeg ikke gambler når jeg tenker meg om. For ett års tid siden vant jeg 50 kroner på pantelotteriet. Til og med det fortalte jeg hjemme, uten at det ble noen stor sak.

Er det mulig at du kan kjøpe aksjer i til sammen 3600 transaksjoner som Finnes har gjort, uten at den du bor sammen med vet noe om det? Hvis det er tilfelle kan man jo også sette hele familiens økonomi over styr hvis du i lette animert tilstand finner ut at du skal gå tungt inn på eiersiden i selskaper som Forgodttilåværesant A/S?

For Høyre har Erna vært stjerna. Nå kan Sindre få henne fjerna. Dette kan vise seg å være det største fallet i norsk politikk i moderne tid. For det hjelper ikke å synes synd på Erna, selv om det kanskje er veldig synd på henne på det personlige plan. Tillit handler om mer enn det og spesielt hvis du selv er i en posisjon til å sende børsen opp og ned.