Holdt julegudstjeneste etter skoletid

Det ble julegudstjeneste for Vikersund skole, men etter skoletid. Lisabeth Viljugrein var initiativtaker mens sogneprest Geir Holberg fortalte om juleevangeliet.

Det ble julegudstjeneste for Vikersund skole, men etter skoletid. Lisabeth Viljugrein var initiativtaker mens sogneprest Geir Holberg fortalte om juleevangeliet. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Det ble julegudstjeneste for elevene ved Vikersund skole likevel, men etter skoletid og i regi av foreldrene.

DEL

120 elever deltok tirsdag på julegudstjeneste på Vikersund Menighetssenter.

Ønsker julegudstjeneste

– Vi har sendt ut invitasjon til alle de rundt 350 elevene ved Vikersund skole. Vi er godt fornøyd med oppslutningen, og har fått bare positive reaksjoner, sier Lisabeth Viljugrein. Hun presiserer at hun ikke gjør dette som leder for skolens FAU, men på vegne av alle de foreldrene ved skolen som ønsker at barna deres skal delta på julegudstjeneste. Det kunne vært enda flere elever med.

– Men noen er bortreist, fordi dette er siste skoledag før jul. Andre er syke, sier Viljugrein.

LES OGSÅ: Hit vil ikke Vikersund skole

Også muslimer

Hun merket seg at det på listen over påmeldte elever til julegudstjenesten, var flere med navn som kan tilsi at de kan ha muslimsk bakgrunn. Lisabeth Viljugrein synes det er positivt om de ønsker å lære om norske juletradisjoner i kirken.

– For man blir ikke kristen av å gå på gudstjeneste på menighetssenteret eller i kirken. Like lite som vi blir muslimer av å gå i en moske, argumenterer hun.

LES OGSÅ: – Dette er arrogant av skolen

HVA MENER DU - STEM HER:

– Virker ekskluderende

Vikersund er den eneste skolen i Modum som sier nei til deltakelse på julegudstjenester. Det til tross for at mange av foreldrene er for.

– Jeg har ikke noe imot at foreldrene inviterer til julegudstjeneste utenom skoletiden, sier rektor Anne Britt Skaar. Hun forteller at skolen ikke ønsker julearrangementer med forkynnelse, der noen foreldre må be barna fritatt.

– For da sitter noen elever igjen her på skolen og er lei seg. Vi ønsker aktiviteter som inkludere alle, sier Skaar og mener at julegudstjenester virker ekskluderende.

LES OGSÅ: – Dette er et dilemma

Arbeidsgruppe nedsatt

Hun forteller at det i høst ble nedsatt en arbeidsgruppe ved Vikersund skole. Denne består av foreldre og ansatte, men de rekker ikke å jobbe med saken før etter jul. Hun håper at de kommer til enighet om en permanent ordning som kan inkluderer samtlige elever.

– Ett av forslagene fra FAU er å arrangere et opplegg i kirken som ikke er religionsutøvende. Men isteden forteller om hvorfor kristne feirer jul, sier Lisabeth Viljugrein. Hun er usikker på om Vikersund skole går for dette. Anne Britt Skaar sier at det også handler om økonomi.

Bare én skole sier nei

Sogneprest Geir Holberg er ikke tilhenger av et nøytralt opplegg i kirken.

– Nei. Jeg må da fortelle juleevangeliet, sier han.

Holberg synes at Vikersund skolen bør ha et alternativt opplegg for elever som fritas, slik som ved alle de andre skolene i Modum.

– De har funnet et godt alternativ, sier han. De siste dagene har det vært gjennomført åtte julegudstjenester for de andre skolene i Modum.

– Sysle skole var i Snarum. Vi hadde to gudstjenester for Stalsberg på Betlehem. SMU og Enger var i Åmot kirke.

Julesang med halleluja

– Buskerud skole var i Nykirke. Og NMU har hatt tre gudstjenester på rappen her på menighetssenteret, sier Geir Holberg.

Det ble ingen julegudstjeneste uten forkynnelse denne gang heller, da alle elever stemte på halleluja for barnet i Betlehem.

Artikkeltags