Hit vil ikke Vikersund skole

Vikersund skole har tidligere hatt julegudstjenester i Vikersund menighetssenter. Det skjer ikke i år.

Vikersund skole har tidligere hatt julegudstjenester i Vikersund menighetssenter. Det skjer ikke i år.

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Vikersund skole dropper tradisjonen med julegudstjenete. I år blir det eget opplegg på skolen.

DEL

En årelang tradisjon vil ta slutt når Vikersund skole i år ikke oppsøker Vikersund menighetssenter for julegudstjeneste. Skoleledelsen har nemlig bestemt at alt opplegget rundt jul i år skal skje i egen regi på skolen.

– Det betyr at vi skal ha en samling for alle elever i gymsalen på skolen. Dette er en løsning som vil sikre at alle er med, sier rektor Anne Britt Skaar ved Vikersund skole.

Hva mener du om at skolen dropper julegudstjenesten? Kommenter nederst i saken, eller på Facebook.

Ti prosent fritak

Hvert år er det nemlig noen elever som søker fritak fra skolegudstjenesten. Disse får et eget opplegg på skolen, og det fører til at gudstjenesten ikke blir en samlende juleavslutning.

– Det er minst 20-30 elever hvert år som ber om fritak, enkelte år langt flere. Ved å holde avslutningen på egen skole vil vi få samlet alle. Dette er noe utdanningsdirektoratet peker på som spesielt viktig, sier Skaar.

Dermed avgjør cirka ti prosent av Vikersund skoles totale elevmasse hvordan julen skal ringes inn på skolen.

Følger regelverket

Rektor Skaar mener det likevel er en riktig avgjørelse, og at dette er føringer som kommer fra langt høyere hold.

– Utdanningsdirektoratet er klare på at skoler ikke bør drive relegionsutøvelse. Et besøk i kirken er religionsutøvelse, og særlig peker direktoratet på at vi skal være forsiktige med dette overfor de yngste elevene.

Frivillig kirkebesøk

Bygdeposten har vært i kontakt med flere andre skoler i Midtfylket, uten å finne noen som tar Utdanningsdirektoratets oppfordring like bokstavelig som Vikersund skole.

– Vi har tradisjon med at alle elever er på julegudstjeneste i Glesne kapell. Da går vi bort til kirken og har julegudstjeneste med ulike elevinnslag underveis, sier Hanne Tuft.

Hun er inspektør ved Krøderen skole, hvor de i stedet praktiserer fritak ved søknad.

– Da får elevene et tilpasset opplegg ved skolen, sier Tuft.

Det samme gjelder i praksis både ved Buskerud skole i Åmot og alle skolene i Sigdal.

– Her i kommunen kaller vi det ikke julegudstjeneste, og vi har det ikke siste skoledag. Det er i stedet en adventsgudstjeneste, som vi forsøker å legge inn så tidlig som mulig i desember, sier Anne Hilde Fragåt, som er rektor ved Prestfoss skole.

– God tradisjon

Rektor Øyvind Lybæk Hansen ved Hokksund barneskole ønsker å opprettholde tradisjonen med julegudstjeneste ved sin skole.

– Dette har vi hatt ved skolen i alle tider, så dette ønsker jeg ikke gjøre noe med, sier Lybæk Hansen. Han forteller at flertallet av elevene synes det er fint å være med på julegudstjenesten.

– Alle foreldrene får hvert år informasjon om muligheten for fritak. Noen har tatt kontakt og sagt de ikke ønsker at barna skal delta på gudstjenesten og det har jeg respekt for, sier Hokksund-rektoren.

Skolen har cirka 450 elever og om lag 30 av disse har bedt om å få et alternativt opplegg til årets julegudstjeneste.

Viktig for høytiden

Sokneprest Geir Holberg synes det er trist at Vikersund skole har valgt å ikke ta turen i menighetssenteret denne julen.

– Vi skulle selvsagt ønske at tradisjonen som har vært i mange år hadde vedvart. Samtidig kan vi ikke gjøre annet enn å respektere den avgjørelsen skolen har tatt, og som vi er informert om, sier han.

Soknepresten mener at det absolutt er mulig å lære om jul og norske juletradisjoner uten å være i kirkerommet, men at det er noe som hører med høytiden.

– Det er en viktig del av julen, og noe av det som gjør akkurat denne høytiden spesiell, mener Holberg.

Hva mener du om at skolen dropper julegudstjenesten? Si din mening i kommentarfeltet under, eller via Bygdepostens facebook-side.

Artikkeltags