Gå til sidens hovedinnhold

Stein haglet på Nedmarken

Artikkelen er over 6 år gammel

Flere bygninger fikk stein i taket under sprenging i det nye industriområdet på Nedmarken mandag.

- De skal prise seg lykkelig over at steinen ikke traff noen, sier Kjetil Bjertnes, som driver Mobildata på Nedmarken i Modum.

Bygningen der han har butikklokalene, ble truffet av en stein som trolig spratt over taket og landet rett foran inngangen på butikken, en tre-fire meter unna bilen til kunde Erling Scheen.

- Jeg var på vei ut av butikken og så steinen lande og fyke noen meter bortover, sier Scheen.

Uansvarlig

I andre etasje på samme bygg satt Kolbjørn Bjertnes i regnskapsfirmaet MSK Regnskapsservice. Han hørte salven gikk av og deretter lød det han beskriver som "et ordentlig blikksmell".

- Jeg trodde først det gikk i en bil, men det var altså taket som ble truffet.

Han synes det er svært betenkelig at steinene har sprutet helt bort til bygget han sitter i.

- Sprengstedet ligger jo 300-400 meter unna oss. Dette må være på grensen til uansvarlig. Det går jo på liv og helse løs, sier Kolbjørn Bjertnes.

Han synes sprengingsarbeidet, som har pågått i et par år, har vært "jælaust" hele veien, bortsett fra de siste månedene, da det har gått roligere for seg.

Politiet kom

Huseier Leif Kreken kontaktet politiet, som kom til stedet. Kreken har ikke anmeldt forholdet, men politiet skal ha opprettet sak.

Også lokalene til Asfaltfres AS og Industri- og maskinsvervice AS ble truffet og har fått noen skader i taket. Bakluka på bilen til John Magne Løvås har fått en bulk etter steinspruten.

Det er Fjellsprenger AS som står for sprengningsarbeidet, mens entreprenør er Dag Johan Stensby. Oppdragsgiver er Modum kommune.

Det har også tidligere vært støy rundt sprengningsarbeidene etter episoder med steinsprut og støv, og i høst ble det besluttet at man skulle redusere størrelsen på salvene og dekke til med matter for å hindre flere uhell.

Beklagelig

- Det er fryktelig kjedelig for alle parter at dette skjer, og svært beklagelig. Jeg har ikke sovet i natt. Vi har hatt interne møter både i går og i dag og gått igjennom alle rutiner, sier anleggsleder John Raaen i Fjellsprenger AS.

Han avviser at det er størrelsen på salven som har hatt noen betydning, og heller ikke tildekkingen eller tidspress.

Derimot er det måten salven er satt på, som ikke har vært i tråd med instruksen.

- Der her rutinene sviktet. Normalt legger vi steinen imot fronten på salva for at det ikke skal sprute. Det blei ikke gjort i går, og sprengstoffet har kommet for nær friluft i fronten, forklarer han.

I tillegg hadde de skiftet ut deler av mannskapet. Dette skal ha vært første salve med ny skytebas i denne omgang.

Han sier han ble overrasket selv over at steinene sprutet så langt.

Selskapet har nå gjennomført en ny sikker jobb-analyse og meldt ifra om uhellet til politiet, arbeidstilsynet og DSB.

Kommentarer til denne saken