Fifa-president Gianni Infantinos tale dagen før åpningen av VM – der han sa han følte seg både homofil, gjestearbeider og handikappet – var så surrealistisk at det er all mulig grunn til å spørre om det virkelig er veldig strenge regler for bruk av rusmidler i det landet? Nå skal ikke vi hevde at han var ruset, men hvis han hadde vært det, kunne vi bare ristet på hodet og gitt «fylla skylda». Nå framstår han bare som usammenhengende – nesten febrilsk. Det var derfor befriende usnobbete å se finalen i håndball-EM søndag, der Norge nok en gang trakk det lengste strået. De viser at det går an å skape stor idrett og sterkt folkelig engasjement uten milliarder av kroner i omløp.

Fifasjefen mener Vesten driver med dobbeltmoral. Ett par dager etterpå kom meldingen om at hvis en kapteinen bruker regnbuesymbolet på kapteinsbindet vil vedkommende bli straffet med gult kort. Infantinos homofile følelser varte med andre ord kort tid. Det føyer seg inn i historien om VM 2022, der idrettens grunnleggende verdier er under sterkt press. At lagene tok advarslene alvorlig og lot seg kue, sier noe om ryggraden til å stå opp mot overmakten. Hadde de våget å stå på sitt og fått et gult kort, hadde de i hvert fall vunnet mange menneskers hjerter.

Fotball VM er en av verdens aller største idrettsarrangementer. Det handler selvsagt om fotball, men like mye om å være et utstillingsvindu og bruke idretten for å vise smørsiden. Etter fotballinteressen i Qatar i dømme, kan det neppe være fotballen i seg selv som er motivet bak å arrangere mesterskapet. Det er enorme pengesummer involvert. Siden Qatar ble tildelt VM og samtidig gjorde en del Fifa pamper betydelig mer velstående – har de brukt ufattelige 3.030 milliarder norske kroner på anlegg og annen infrastruktur. Det sier seg selv at det ikke ville gått an i et demokratisk land. Folk ville reist seg i protest, regjeringer ville blitt kastet og statskassene ville blitt bunnskrapet.

Hvis de ville kunne Fifa sagt at de kun vil arrangere mesterskap i land med velfungerende demokratier. Det ville satt press på de landene som gjerne vil sole seg i glansen av slike mesterskap. Hvis pengegaloppen fortsetter vil det ikke være noen demokratiske land som kan arrangere hverken VM i fotball for menn eller OL. Så stort har VM i fotball blitt at neste gang det skal arrangeres – i 2026 – må de tre gigantlandene USA, Canada og Mexico gå sammen for å arrangere det.

Selv har jeg ikke tenkt å la VM ta stor plass i livet. Det spiller selvsagt ingen rolle i den store sammenhengen. Hvem som til syvende og sist vinner får jeg sikkert med meg ett eller annet sted uansett. Det er sikkert ikke mange som vil følge dette eksemplet, men jeg får rett og slett katarr av Qatar. For meg er det ingen grunn til å pådra seg katarr på grunn av Qatar. Det er så mye snue som farer gjennom landet likevel, at man ikke trenger å utsette seg for mer enn det som kommer rekende på en fjøl av seg selv.