Det er Black Week og Black Friday snart. Vi overveldes av reklameplakater med ekstra gode tilbud på alt, både på nettet og i fysiske butikker. Jeg er lei maset om ting jeg ikke trenger. Du også? Hva med å tenke annerledes og litt lenger enn til neste megatilbud på noe vi ikke har behov for? Vi kan gjøre denne uka, og alle uker, «grønne» i et forbrukerperspektiv hvis vi vil. Jeg tror mange er lei kjøpepresset i ei tid de fleste kjenner på økte utgifter på mange områder og urolige tider, både mentalt og for lommeboka.

Det kan være lett å skyve vekk eget ansvar i en verden det er vanskelig å føle kontroll over. Men hjelper det ikke nettopp da, å ta et personlig grep? Mange tar på alvor at vi mennesker har ansvar for et eksisterende overforbruk av jordas ressurser, og forstår at vi må endre dette overforbruket. Vi ser det, men vi både kan og må bli bedre på tiltakssida og ha en villighet til å gjøre noen grep på det private plan. Jeg vil framsnakke den gode, gamle reparasjonsånden. Det går fortsatt an å stoppe strømper og sy igjen et hull i genseren istedenfor å kjøpe nytt. Kjøpe kvalitet som varer lenger når det gjelder klær og alle andre forbruksvarer. Og leite litt lenger inn i klesskapet når du har lyst på noe nytt. Så finner du kanskje en «ny» skatt av et favorittplagg!

Vi har ikke behov for alle tingene heller. Høsten er en god tid til å rydde i eget rot. Du kan sitte på mye fint du kanskje ikke trenger, men som andre kan ha stor glede av. Og samtidig kan du tjene noen kroner som kan komme godt med. Bruk bruktmarkedets kanaler til salg og kjøp. En vinn-vinnhandel! Gjenbruk er godt for miljøet, samtidig som du kan finne det du trenger til en billigere penge. Og hvor mange av oss har ikke noe i skap og på loft og kjeller som vi ikke trenger, nettopp fordi vi har glemt at vi har dem?

Rydd opp, selg og kjøp brukt, og gi bort til de som har behov for noe du kan tilby av din overflod. Vi kan arrangere klesbyttekvelder for venninner, kolleger og bygda og samles om arrangementer som reparasjonsdager av klær og tekstiler. Hva med å arrangere ei ombruksuke? Det ER mye vi kan gjøre. Gjenbruk, ombruk, reparasjon, resirkulering. Jeg liker ordene. De smaker godt. For kloke kjøp og for deling, for framtida!