Ja, ja Therese og Ludwig – vi får se fram til 2021

YRENDE FOLKELIV: Bildet er tatt før klokken 12 i et telt i München. Og som man ser pleier folk å være tidlig i gang med dagens fest. Mannen i forgrunnen forsøker å få til litt allsang.

YRENDE FOLKELIV: Bildet er tatt før klokken 12 i et telt i München. Og som man ser pleier folk å være tidlig i gang med dagens fest. Mannen i forgrunnen forsøker å få til litt allsang. Foto:

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Når tyskere ikke kan møtes til Oktoberfest eller wiesen, som de kaller det, ja da er det virkelig alvor på ferde. Men sånn blir det altså i år. Og gjett tre ganger hvorfor? Jo, det er selvsagt dette hersens viruset som ødelegger for dette også. For første gang på 210 år er Theresienwiese eller Oktoberfesten avlyst.

Men hvis verden hadde vært normal skulle borgermesteren i München i dag foretatt sitt årlige ritual med ved å slå noen kraftige hammerslag for å få hull på den første øltønna. Det er flott å se prosesjonen med velvoksne bryggerigamper med blankpusset seletøy trekker vogner med øl-tønner inn på festplassen.

Hadde verden vært normal skulle jeg stått ringside der i dag med gode venner nok en gang. Så skulle vi funnet vår plass inne i ett av de store teltene som pryder plassen som heter Theresienweise. Der skulle vi bestilt noen mass - herlige fristelser i glass som rommer én liter. Unge menn og damer i tradisjonelle klesdrakter – lederhosen og dirndl – klarer fort vekk å bære 12–14 av der de kommer med favnen full.

I disse teltene har vi hatt mang en livfull aften med øl ogallsang etterfulgt av en litt tøff start på neste dag, før organismen begynner å fungere igjen. Det er gemütlichkeit, øl, ompa, allsang og en folkefest du trolig må til karnevalet i Rio for å finne maken til. Oktoberfester har blitt eksportvare. Det er oktoberfester mange steder i verden, men ingen er som den originale i München.

Det hele startet altså med Ludwig – eller Ludwig Karl August von Bayern – som var konge. I 1810 giftet Ludwig seg med prinsesse Therese von Sachsen-Hildburghausen. Litt av noen navn gitt. Hvorvidt det var en perfekt match er ikke så godt å si? Kanskje var også det et forhold til bleknet med årene? Ekteskap mellom kongelige den gang handlet ofte mer om politikk enn erotikk og stikk i bankende hjerter. Han ble i hvert fall tatt med buksene nede med den irske danserinnen Lola Montez. Hva Lola hadde å by på som Therese ikke hadde, er ikke godt å si - bortsett fra at vi kan fastslå at han lot seg friste. Ludwig døde 1868 i Nice.

ØLTØNNER: Mye handler om øl på Oktoberfest selvsagt og det er nok til alle.

ØLTØNNER: Mye handler om øl på Oktoberfest selvsagt og det er nok til alle. Foto:


Men dette skal altså ikke handle om kongens erotiske krumspring, men øl og Oktoberfest. For mens det fortsatt var hett med Therese ble det for første gang arrangert en fest, der Bayerns kongelige slo seg sammen og bød inn til fest med hesteløp, øl og andre ting som kan glede folk. Dette synes folk var så moro at de fortsatte å ta en seg en fest i Oktober og slik har de fortsatt helt fram til i fjor. Den første og originale Oktoberfesten fant sted 12. oktober i 1810.

Og ettersom dronningen het Therese har altså festplassen fått navnet Theresienwiese. Så er det kanskje noe spør – Oktoberfest i september? Ja, sånn er det og det har trolig noe med at dette har blitt stort og at det derfor må vare i 16 dager for at millioner av mennesker skal ha hatt muligheten til å drikke seg utørste og under tiden mer enn det også.

Tror det eller ei. Det handler den dag i dag ikke bare om øl. Festplassen har mye annet å by på også, men for oss som synes skummende ølseidler er mer fristende enn karuseller blir det alltid teltet som vinner.Årlig strømmer det millioner av mennesker til teltene i München. Og er du seint ute skal det mye til for at du får plass – i hvert fall hvis du er flere enn tre-fire som vil sitte sammen.
Oktoberfesten i München er de store bryggerienes fest også. Er du av dem som vil prøve noe annet - noe mer lokalt, er det lurt å oppsøke en mindre utgave av Oktoberfestene. Det er mange av dem.

Sammenlignet med mye annet som koronaen ødelegger for, blir avlysningen av årets fest i München bare for småtterier å regne. Dette viruset har endret livet vårt mye – på enkelte områder for alltid.

Men for oss som liker steder med mye folk, god stemningen, ompa og gemütlichkeit, håper vi selvsagt at vi kan møtes i München september 2021 og bestille ein mass!


Artikkeltags

Kommentarer til denne saken