Gå til sidens hovedinnhold

Intet sett og intet hørt: Går mot nok en koronasommer hvor turistene passerer forbi Vikersund uten å vite om det

Kommentar

Sommeren 2019 etterlyste Hroar Fossen, leder i Vikersund vel, bedre skilting til Vikersund sentrum fra riksvei 350. Skiltingen er fortsatt ikke kommet på plass og tusenvis av turister som passerer forbi på riksveien hver sommer, har for lengst passert Vikersund, før de kanskje ved en tilfeldighet oppdager at de har vært i nærheten av Vikersund. Det snakkes stadig om at man ønsker mer pulserende liv i Vikersund, og at målet er å trekke flere turister til handelsstedet ved bredden av Tyrifjorden. Så langt har det bare vært prat og lite handling.

Etter koronautbruddet i mars i fjor måtte folk feriere i eget land, men det kan virke som om Modum kommune og næringslivet trodde turistene ville strømme til Vikersund, uten at de selv løftet en finger for at det skulle skje.

Nå går vi nok en koronasommer i møte og det er fortsatt ikke kommet opp brune turistskilter ved riksveien, som peker mot verdens største hoppbakke. Eller andre skilt som er med på å friste turistene med et rikholdig utvalg av butikker i Vikersund sentrum.

Daglig passerer det derfor hundrevis av bilturister forbi Vikersund uten å bli gjort oppmerksomme på den flotte badeplassen som er anlagt ved Pollen, at de kan få seg en matbit i sentrum., eller at de kan fiske storørret ved utløpet av Tyrifjorden i Vikersund sentrum.

Det er langs veien heller ikke satt opp skilter som forteller om at det er mulig å overnatte med bobiler både i sentrum ved bredden av Tyrifjorden og i Vikersund Hoppsenter, eller at det er tømmestasjon for bobiler og campingvogner i Vikersund sentrum.

Det er ikke engang satt opp et skilt som ønsker velkommen til Vikersund.

De skal nok derfor mye til for at turistene skal strømme til Vikersund i sommer, selv om folk på grunn av koronapandemien nok en gang må feriere i eget land.

Det er utrolig at det ved kommunegrensene ikke er satt opp skilter som forteller at det er under ett år til at det skal arrangeres Verdensmesterskap i skiflyging i Vikersund Hoppsenter.

Hadde et arrangement av dette kaliberet skjedd andre steder, spesielt i utlandet, ville det vært umulig å passere uten å bli gjort oppmerksom på at det skal skje et så stort internasjonalt arrangement i kommunen.

Blaafarveværket og Sigdal

Ved kommunegrensene er det heller ikke satt opp andre lett synlige skilt som signaliserer at det er noen grunn til at turister og andre skal legge turen innom Vikersund.

Ved Blaafarveværket har de derimot vært særdeles flinke og sørget for at det er kommet på plass store skilter ved avkjøringen fra riksveien, som frister turistene til å legge turen dit.

De som finner veien til Blaafarveværket, fristes til alt overmål heller ikke med å ta turen til Vikersund. For der lokkes det langs Sigdalsveien, kun med en rekke brune turistskilt som peker mot de forskjellige attraksjonene i Sigdal.

Ikke et skilt peker mot Vikersund

Skilting fra Blaafarveværket mot skiflygingsbakken og Krøderbanen i Vikersund er derimot helt fraværende.

Siden politikerne i Modum og Næringslivet i Vikersund ikke har sørget for å få på plass disse skiltene, er kanskje ikke interessen for å informere turistene om at det også er mye spennende å se og oppleve i Vikersund stor?

Det skal sies at det per i dag ikke er noen grunn til å ta turen til Vikersund for å besøke Krøderbanen, da det fortsatt vil gå noen år før damplokomotivene igjen er å se i Vikersund sentrum. Men det er for meg helt utrolig at det ikke er skiltet mot Vikersundbakken, hvor verdensrekorden på 253,5 meter er satt.

4. juli åpner det ny Zipline i Vikersundbakken, hvor de besøkende på spekulativt vis kan sveve ut bakken og oppleve hvordan det er å sveve 253,5 meter nedover i Heggenåsen. Langs riksvei 350 heller ikke skiltet noe om dette.

Står på viljen

Ved tidligere spørsmål om hvorfor det ikke er bedre skilting om attraksjonene i Vikersund, skyldes på at det er vanskelig å få tillatelse til å sette opp brune informasjonsskilt som viser reisemål som har særlig interesse for turisttrafikk. Den virkelige grunnen er nok mer at det skorter på viljen til å ta tak i skiltingen, enn at Statens vegvesen er svært restriktive med å tillate slike informasjonsskilt.

Et eksempel er at da Bygdeposten i januar 2019 skrev om Sigdals ukjente kulturminne ved Sole Gård i Eggedal, hvor Theodor Kittelsen tegnet noen av sine største verker, var de brune internasjonale informasjonsskiltene på plass allerede samme sommeren.

Et annet eksempel på hva slike internasjonale skilt kan føre til av økt turisme, er at da man fikk opp de brune skiltene ved Nøstetangen glassmuseum, så firedoblet trafikken seg først året.

Som innfødt Vikersunding synes jeg det er det tragisk å se hvor lite som blir gjort med tanke på å lokke turister til Modums perle ved bredden av Tyrifjorden. Men jeg lever i håpet om at noe snart vil skje.

Kommentarer til denne saken