Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.
Et par av guttene i klassen foreslo at vi kunne gå hjem til meg etter skolen. De siste dagene hadde det gått på rundgang hvem vi dro hjem til da læreren sa takk for i dag, etter nok en endt skoledag på barneskolen. De siste dagene hadde vært så morsomme. Tenk at de kuleste guttene i klassen ville leke med meg og mine venninner.
Likevel nølte jeg for i trappeoppgangen hjemme hang et stort bilde av meg. På den tiden var bildet det flaueste jeg kunne tenke meg. Der jeg satt oppstilt hos en fotograf på en krakk iført kun bleie og en hvit og gul solhatt.
I en ny spørreundersøkelse Respons Analyse har gjort på vegne av UNICEF Norge, kommer det fram at tre av fire foreldre i Norge deler bilder og videoer av barna sine på sosiale medier. De fleste deler mellom ett og ti bilder i løpet av en måned, mens 10 % deler en gang i uken eller oftere. Det betyr at i gjennomsnitt vil det ha blitt publisert 1.165 bilder og videoer av barn på sosiale medier innen barnet er 12 år gammelt.
Jeg kunne la være å ha med de kule guttene i klassen hjem eller styre de rett inn på rommet så ville de unngå å se hva som hang i trappeoppgangen. Så lett er det ikke for dagens barn når de vokser opp. Det er heller ikke bare noen få familiebilder som henger rundt i huset som eksponeres, men kanskje så mange som 1.165 bilder og videoer andre kan finne uten å i det hele tatt få innpass i huset ditt.
Jeg skjønner godt at foreldre ønsker å dele bilder. Du har nettopp tatt et skikkelig blinkskudd og det eneste du vil er at hele verden skal få se på den lille sjarmøren. At det går an å være så nydelig med is rundt hele munnen eller der skøyeren kommer stabbende med dine altfor store sko.
Jeg ønsker ikke å rette en pekefinger mot foreldre som har valgt å dele bilder. Mange har kanskje en lukket bruker og full kontroll på hvem som kan se bildene og videoene som legges ut, men jeg mener det er lurt at foreldre har reflektert rundt temaet og tatt et standpunkt. At man ikke lar seg rive med av den digitale verdenen vi lever i og poster bilder fordi alle andre gjør det uten å tenke på de mulige konsekvensene.
De fleste bildene er i seg selv harmløse, men ifølge Unicef kan både mengden bilder og informasjonen som kan hentes ut av disse, gi uante konsekvenser for barnet, både nå og i framtiden. Identitetstyveri, psykiske belastninger ved uønsket eksponering, brudd på retten til privatliv og fremmedes misbruk av bilder er noen av de potensielle farene ved ubetenksom deling.
Visste du at navn, adresse og fødselsdato er nok til at en persons identitet kan misbrukes? Det finnes eksempler på at slik informasjon har blitt lagret for så å bli solgt eller misbrukt når barnet fyller 18. Da kan svindlerne bruke informasjonen til anskaffelse av kredittkort, i lånesøknader og lignende.
Del derfor med varsomhet og tenk deg om før du trykker publiser.
PS: Mamma og pappa dere er tilgitt for bleiebilde som i mange år hang i trappeoppgangen.