GOD STEMNING: Jorun Ro trekker fram at de har fokus på lokale tradisjoner og at gjestene skal føle en lun og 
avslappet stemning på senteret og kafeen. Det synes Ivar Karlsen de absolutt har fått til.
Kirvil HåBerg

Jorunn forandret det øde høyfjellshotellet til hytteparadis på rekordfart

Publisert
DEL

(Laagendalsposten) – Dette er et vintersportseldorado. Det er kort reisevei, garantert snø og fantastiske skimuligheter og turterreng. Både for alpinsport og langrenn, sier Ivar Karlsen fra Tønsberg.

Med 30 års ski- og turerfaring Norge rundt, kroner han og kona Sissel, Vasstulan, som ligger 1100 meter over havet, til vestfoldfolkets fjellfavoritt nummer én. 

Det er de ikke alene om. Tall fra Nore og Uvdal kommune viser at det er over 600 vestfoldinger som eier en hytte i kommunen, og flere som leier seg inn, særlig på vinterstid.

1100 METER OVER HAVET: Senteret er et yndet utgangspunkt for turer både sommer og vinter. Stedet er omkranset av fjelltopper i alle retninger, det er milevise med oppkjørte skiløyper, og du kan starte turen rett fra dørhella.

1100 METER OVER HAVET: Senteret er et yndet utgangspunkt for turer både sommer og vinter. Stedet er omkranset av fjelltopper i alle retninger, det er milevise med oppkjørte skiløyper, og du kan starte turen rett fra dørhella. Foto:

– Folk  vil på snaufjellet. Og dette er sannsynligvis Norges høyeste hyttefelt, sier Jorun Ro som driver kafeen på vintersportsstedet.

Klimaendringene gjør nemlig at du må høyere opp i fjellet for å være sikret gode snøforhold hver vinter.

HISTORIE OG TRADISJON: Jorun Ro driver kafeen og står bak de samme grytene som mormoren gjorde for førti år siden.

HISTORIE OG TRADISJON: Jorun Ro driver kafeen og står bak de samme grytene som mormoren gjorde for førti år siden. Foto:

På jakt etter vind

Med en Kvikklunsj og en flaske vann i sekken, pakker Ivar Karlsen ut kiten og fester hjelmen og stroppene. Så kaster han seg ut i vinden på jakt etter det perfekte draget.

– Det er unikt at «dansegulvet» er så tilgjengelig. Det er bare gå over veien og sette kiten, så ligger vidda og venter på deg, sier den erfarne turkiteren.

Timene under kiten på vidda går fort, en økt varer mellom to og fem timer om vinden er grei. I dag er de to kitere som trikser rundt på vidda 1100 meter over havet.

– Sist helg var det over 30 kitere her, sier Ivar som selv har kitet i 15 år.

LES OGSÅ: Med innendørs gressmatte, drømmebad og et solid langbord er det god stemning i «Villa Ellevill»

Venta på i mange år

Men Vasstulan har mye mer enn stort løypenett og gode kiteforhold å by på.

For Sissel skal helgen handle om yoga-retreat og langrennsturer. Hun har nettopp hatt en seanse med yoga og mindfulness, nå trenger hun en avkobling i skiløypene.

– Kombinasjonen; avslapning, fysisk aktivitet og det sosiale er herlig. Også er det afterski etterpå da, sier Sissel.

Dette er hennes tredje tur til Vasstulan i år. Hun er ikke i tvil om at kursopplegg og arrangementer gjør stedet mer attraktivt.

–Dette har vi venta på i mange år, sier hun.

LES OGSÅ: Den gamle høylåven til Per Louis lå i ruiner, så kom det en gjeng og svingte med øksa

Seilinteresse

Første gangen Sissel, Ivar og barna tok turen til Vasstulan, var på slutten av 80-tallet. Siden har det blitt mange turer med og uten barn, både i private hytter og i utleieleiligheter.

– Vi har flere venner med hytte i området her, så de turene vi ikke leier oss inn, har vi vært heldige å bli invitert med av dem, sier Ivar. 

Paret forklarer at de foretrekker å leie framfor å eie på grunn av seileinteressen de nyter halve året.

– Med seilbåt på sjøen fra april til oktober blir det liten tid til å bruke en kostbar hytte. Da Vasstulan 1100 ble renovert ble vi sjeleglad. Dette passer oss utmerket, sier paret.

LES OGSÅ: Kjartan bor i Vestfolds mest personlige interiørbutikk

Spøkelser

Jorun Ro som driver kafeen på Vasstulan 1100, forteller at stedet har forandret seg fra ett øde og stille høyfjellshotell til ett hytteparadis i rekordfart.

– Senteret hadde stått tomt i seks år, og var skikkelig spøkelsesaktig da vi tok over, forteller hun.

SPISESALEN: Det gamle høyfjellshotellet var et populært sted som hadde en bugnende kakebuffé og 120 til bords hver dag. Nå skal spisesalen  renoveres slik at det igjen kan bugne på bordene der inne.

SPISESALEN: Det gamle høyfjellshotellet var et populært sted som hadde en bugnende kakebuffé og 120 til bords hver dag. Nå skal spisesalen renoveres slik at det igjen kan bugne på bordene der inne. Foto:

Da de gjenåpnet i 2016 var deler av hovedbygget fra 1938 totalrenovert og området rundt rustet opp med hytter og leilighetsbygg, og tomter til slags.

Feriesenteret har en familiedrevet kafé der Jorun står bak grytene, akkurat som bestemoren hennes gjorde for 40 år siden.

– Det er mye historie i veggene her, så dette har vært etterlengta. Det er ekstra hyggelig å tenke på at bestemor har rørt i de samme grytene som vi rører i, sier hun.

FLATTBRØD OG SPEKEMAT: Etter skituren er det fint å komme inn i den nyoppussede fjellkafeen som serverer lokale tradisjoner og gode råvarer.

FLATTBRØD OG SPEKEMAT: Etter skituren er det fint å komme inn i den nyoppussede fjellkafeen som serverer lokale tradisjoner og gode råvarer. Foto:

LES OGSÅ: Øystein renoverte huset 50 år fram i tid

Lade batteriene

Vasstulan ble bygget som et indremisjonshotell i 1938. Hotellet var et svært attraktivt og strengt religiøst sted med en bugnende kakebuffé og 120 til bords hver dag.

 – Hit kom sørlandsjentene for å jobbe, noe som ofte resultere i giftermål med en bygding. Alkohol var bannlyst, så ville du ha en vørterøl, måtte du bestille « en vørter», forteller Jorun.

Den tiden er langt forbi, nå har senteret alle rettigheter.

GOD STEMNING: Jorun Ro trekker fram at de har fokus på lokale tradisjoner og at gjestene skal føle en lun og 
avslappet stemning på senteret og kafeen. Det synes Ivar Karlsen de absolutt har fått til.

GOD STEMNING: Jorun Ro trekker fram at de har fokus på lokale tradisjoner og at gjestene skal føle en lun og  avslappet stemning på senteret og kafeen. Det synes Ivar Karlsen de absolutt har fått til. Foto:

Det store lounge- og barområdet med fantastisk utsikt over fjellviddene skal om ikke mange ukene stå klar for hyttefolket og gjestene på feriesenteret.

Jorun forteller at de er opptatt av å ta var på lokale tradisjoner og historie og etterstreber den lune og avslappede stemningen.

– Vi ligger 1100 meter over hverdagen, her skal du hente deg inn, sier hun.

Og det er akkurat det Ivar og Sissel er i ferd med å gjøre i snøeldoradoet denne helgen.

NESTEN 100 ÅR: Vasstulan ble bygget som et indremisjonshotell i 1938. Hotellet var et svært attraktivt og strengt religiøst sted med en bugnende kakebuffé og 120 til bords hver dag.

NESTEN 100 ÅR: Vasstulan ble bygget som et indremisjonshotell i 1938. Hotellet var et svært attraktivt og strengt religiøst sted med en bugnende kakebuffé og 120 til bords hver dag. Foto:

Artikkeltags