(Drammens Tidende)

I Norge har hyttekulturen lange tradisjoner. Så sterkt står dette at syvende vers i nasjonalsangen starter med «Norske mann i hus og hytte».

Nå er nasjonen i krise og ingenting er som normalt. Alle må ofre noe, svært mange har ofret veldig mye. Det vi nå gjør, kan være av svært stor betydning. Men det er likevel noen tiltak som skiller seg ut og som er vanskelig å forstå.

Jeg opplever at det norske folk i veldig stor grad respekterer pålegg fra myndighetene. Skal vi lykkes, er det svært viktig at dette også fortsetter. Da er det igjen viktig at tiltakene som iverksettes, er fornuftige og helsefaglig forankret. At folk ikke kan dra på hytta i denne vanskelige tiden, er hverken fornuftig eller helsefaglig forankret.

Mandag gikk Folkehelseinstituttet ut og sa at hytteforbudet ikke kommer fra dem, og at det ikke har noe med smittevern å gjøre.

De sier faktisk at det hadde vært bedre om folk var på hytta. For hva skjer når alt er stengt? Jo, det norske folk vil ut i friluft og dermed ender det med store folkeansamlinger i marka på finværsdager. Dette øker smittefaren betraktelig. Hadde folk kunnet reise på hytta, hadde vi fått bedre spredning.

Det er mange som har det veldig vanskelig nå. Noen har mistet inntekten, mange må holde seg isolert og mange i karantene. Dette kan tærer kraftig på moralen. Dersom folk kunne gjort noe av det de er glad i, uten at det har negativ effekt for smittespredning, så kunne det gjort hverdagen litt enklere for mange.

Dersom folk må ofre goder, som å reise litt bort når det er mulig og til og med får ferier fullstendig ødelagt, uten at det er gode grunner for det, er jeg redd folk vil miste respekten for myndighetenes tiltak og dugnadsånden vil forsvinne.

Hytteforbudet er et rent politisk påfunn som ikke er helsefaglig begrunnet. Det er hyttekommuner som har presset på og fått gjennomslag. Dette er de samme kommunene som har tilrettelagt for hyttebygging og tjener gode penger på det.

Hytteeierne betaler gjerne massevis i eiendomsskatt til disse kommunene og har en grunnlovsfestet rett til å bruke sin eiendom. De har sagt at det ikke er kapasitet til å håndtere en situasjon der svært mange blir syke på hytten.

Denne frykten fra hyttekommunene er umulig å forstå. Dersom folk trenger undersøkelse eller testing, så skal de ta kontakt med fastlegen og kommer ikke til å belaste kommunen. Dersom folk blir syke og får milde symptomer slik de aller fleste får, så klarer de seg selv og kommer ikke til å belaste kommunen. Dersom folk blir alvorlig syke, så skal de på sykehus og kommer heller ikke til å belaste kommunen.

Løsningen kunne vært å innføre noen enkle restriksjoner, som at det bare er folk fra samme husstand som kan bo på samme hytte, at folk må handle før de reiser og at folk må kunne sørge for transport til sin hjemkommune på egenhånd.

Les også

Heller bot enn respirator

Fornuftige tiltak trenger ikke regjeringen bruke masse energi på å forsvare, slikt skjønner folk raskt. Men hytteforbudet har regjeringen virkelig slitt med.

Årsaken er åpenbar, det er ikke et fornuftig tiltak og dermed ser ikke folk poenget. Dersom regjeringen fortsatt vil beholde kontrollen, respekten og dugnadsånden i denne vanskelige tiden, så bør de snarest revurdere hytteforbudet.

Å utsette befolkningen for så mye som en ørliten unødig belastning i den vanskelige tiden, er svært uklokt.